Nyt

 

– Han beskriver sig selv som en engageret muslim, siger advokat Brynjar Meling om sin klient. Her med en anden klient, mullah Krekar.

En terrorsigtet “norsk” somalier (24) skal have hjulpet to mænd i Danmark med at slette digitale beviser mod dem. Ifølge sin forsvarer Brynjar Meling var han bare “en engageret muslim”.

PST lægger nu sidste hånd på indstillingen til tiltale mod manden, som nægter sig skyldig.

– Han beskriver sig selv som en engageret muslim og var særdeles kritisk overfor det han opfattede som overgreb mod muslimske lande og krigsførelse mod disse. Han engagerede sig sådan set bare i et netforum i den sammenhæng, siger Meling til VG.

Meling har tidligere omtalt sin klient som “en koran-tro og troende muslim. Målet er at være en god muslim”.

Den 24-årige blev pågrebet 5. september 2019. Han blev sigtet for terror og fængslet dagen efter. Han blev da omtalt i norske medier som «norsk statsborger» og henholdsvis «fra Telemark» og «fra Østlandet»: Pågrebet for terror er «norsk statsborger» «fra Telemark». Ræk hånden op, den som tror han hedder Ola.

Den terrorsigtede mand skal have forandret sig og være blevet «mere religiøs» efter at han gik på koranskole i Egypten. Privat foto.

De to mænd blev pågrebet efter en demonstration Rasmus Paludan arrangerede i København 14. april 2019. Den 24-årige skal have bidraget til at slette digitale spor så de ikke kunne bruges som bevis, skriver avisen.

ANNONSE

Paludan kastede en Koran på jorden, noget som førte til at optøjer brød ud i flere bydele. Fire dage efter optøjerne blev to mænd pågrebet for at have sat ild på en bus.

De to skal have haft kontakt med en person via Telegram, som for sin del tog kontakt med den 24-årige i Skien og gav ham besked om at slette «sensitive chats» med de involverede så de ikke kunne bruges som bevis.

– Hans holdning er, at han ikke har gjort noget strafbart. Han fjernede bare noget som var uheldig at ligge fremme og troede sådan set at han gjorde noget som var samfundsnyttigt, siger Brynjar Meling.

PST mener norsk-somalieren deltog i terrorgruppen IS fra 2018 til 2019.

– Efterforskningen har haft høj prioritet i PST fra dag ét og der er brugt betydelige resurser. Dette er den første efterforskning som i al hovedsag gælder det, ISIL selv omtaler som «media jihad». Da ISIL blev nedkæmpet og mistede territoriel kontrol fik internettet en afgørende betydning for terrorgruppens opretholdelse og aktivitet, siger politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST til VG.

Manden kommer fra en tilsyneladende ressourcestærk familie med baggrund i Somalia. Selv var han fodboldinteresseret og havde deltidsjob. I 2017 drog han til Egypten hvor han skal have gået på koranskole og lært sig arabisk, ifølge VGs oplysninger.

Safiyya Amira Shaikh ville sprænge sig selv i luften ved St. Pauls katedral i London. Hun blev imidlertid afsløret af undercoveragenter, og politiet fandt elektroniske spor som pegede mod den 24-årige i Skien. Foto: Politiet.

Den 24-årige skal have haft kontakt med den britiske konvertit Safiyah Amira Shaikh, og Oslo tingsret mener der er forskellige grunde til at mistænke at de to indgik en aftale om at begå en terrorhandling mod blandt andet St. Pauls katedral i London.

Shaikhs plan var at placere en bombe i katedralen og en anden bombe i et stort hotel i London, og derefter sprænge sig selv i luften på t-banen.

PST mener norsk-somalieren har givet støtte og kommet med forslag om terrormål, tidspunkt for angreb, sikkerhedsrådgivning og støtteerklæringer om at begå terror.

– Efterforskningen bygger på en mistanke om at sigtede var en central aktør i flere sådanne fora og har bidraget til at sikre og videreføre sit ISIL propagandanetværk. Sigtede er også mistænkt for at have været direkte involveret i konkrete terrorrelaterede hændelser, siger politiadvokat Bakken Staff til VG.

Safiyah Amira Shaikh blev dømt til 14 års fængsel for terrorplanen.

Straffesagen mod hvad VG kalder “nordmanden” er forhåndsberammet til 18. maj i Oslo tingsret.

ANNONSE