Nyt

Michelle Ramsden havde narkotikaproblemer og en rodløs barndom i en plejefamilie. I 2007 fandt hun sig en ny gruppe som hun følte samhørighed med: britiske kvindelige islamkonvertitter. Hun ændrede navn til Safiyya Shaikh og blev gradvis mere og mere ekstrem i sin islamtro.

Hun ønskede at blive selvmordsbomber. Planen var at plante en bombe midt inde i St. Pauls Katedral, derefter plante en anden bombe i et stort hotel i London, før hun ville sprænge sig selv i luften på t-banen. Safiyya Shaikh er blevet dømt til 14 års fængsel efter at plottet blev afsløret af undercoverpoliti.

Terrorangrebet skulle ske i påsken, når der ville være ekstra mange besøgende i katedralen.

Terrorplottet, som blev afdækket i Storbritannien, viste også forbindelser til Norge: En mand med somaliske forældre fra Skien. Han er sigtet i Norge for at have planlagt at bombe St. Pauls katedral i London sammen med Safiyya Shaikh.

ANNONSE

Manden, som også har været omtalt som «norsk statsborger» og henholdsvis «fra Telemark» og «fra Østlandet», blev pågrebet 5. september 2019 og fængslet dagen efter.

– Han anser sig selv som en koran-tro og troende muslim. Målet er at være en god muslim, sagde hans advokat Brynjar Meling.

Den norske statsborger er sigtet for at indgå i et terrorforbund, som indebærer at planlægge eller forberede en terrorhandling ved at indgå forbund med nogen om at begå en sådan handling. Sigtelsen er senere udvidet til at omhandle deltagelse i terrororganisationen Islamisk Stat (IS), og for at have ødelagt beviser i en terrorsag i Danmark, ifølge Nettavisen.

Safiyya Shaikh fik flere chancer af politiet, som arbejdede ”undercover”, til at trække sig. En af dem fortalte hende: «hvis du ikke vil udføre jihad så er det helt ok». Men hun insisterede:

« No brother, jeg vil så meget. Jeg vil dræbe mange. Jeg vil helst sprænge kirker, et historisk sted. Placere bomber med detonator og skyde derefter og selv blive dræbt – det er hvad jeg altid har ønsket. For eksempel en dag som jul eller påske er god, dræbe flere. Jeg sender altid trusler. Men jeg vil gøre truslerne virkelige. »

Safiyya Shaikh siger at hun blev inspireret af kirkebombningerne på Sri Lanka i påsken 2019 hvor 253 mennesker blev dræbt og over 500 skadet i terrorangrebene.

Safiyya Shaikh viser IS-fingeren i 2015

Her er hun på vej med to poser for at møde en politimand, der lod som om han var medterrorist. Hun skulle få poserne fyldt op med eksplosiver.

Safiyya Shaikh tog en sort burka på og rejste til St. Pauls Katedralen. Der tog hun et billede af taget og sendte billedet med en besked til politimanden, som var undercover ved operationen:

Safiyya Shaikh fik god hjælp til at blive ekstremist. Bevismateriale fra retten viser at hun havde kontakt med medlemmer af Al Muhajiroun, det britiske ekstremistnetværk ledet af islamisten Anjem Choudary. Islamisten Abu Waleed, som egentlig hedder Shahid Janjua, havde stor påvirkningskraft. Han sendte hende ekstremistmateriale. Anjem Choudary har et stort netværk i Europa – også i Norge.

Abu Waleed

Der er ingen anger at spore. Sky News skriver at hun bar en sort hijab og viste IS-fingeren da hun blev ført til cellen for afsoning af dommen på 14 år.

Da hun blev ført til sin celle iført en sort hijab, smilede hun og løftede sin finger i en hilsen, der normalt forbindes med ISIS.

Politiet var ikke i tvivl om at hun ville have gennemført terroren.

ANNONSE