Nyt

 

NRK hvidvasker terrortiltalt «mand fra Skien»: Udelod citat som henviste til Allah

«Allah beordrer dig til at angribe» skal den terrortiltalte 24-årige have skrevet i en chat-melding. Citatet findes i tiltalen, men er udeladt i NRKs nyhedsartikel.

Tiltalte peger på kvinder og børn som legitime terrormål – også dette nedtones af NRK.

NRK.no omtalte mandag formiddag at der er udtaget tiltale mod en 24 år gammel “mann fra Skien”:

En 24 år gammel mand fra Skien er tiltalt for at have forsøgt at medvirke til flere terrorhandlinger i Danmark og London, ved at deltage i chatgrupper. Manden nægter sig skyldig.

“Assad” (ikke hans virkelige navn) er tiltalt for tre forsøg på medvirken til terror. Assad er født i Norge af somaliske forældre, og voksede op i Skien. Han er norsk statsborger.

Assad er helt siden han blev varetægtsfængslet i september 2019 af norske medier blevet omtalt som “fra Østlandet”, “telemarking”, “fra Skien” og “nordmann”.

“Ophold i et afrikansk land”

VG, som foretrækker at kalde ham “nordmanden”, har tidligere skrevet at den 24-årige kommer fra en tilsyneladende resursestærk familie med baggrund i Somalia. Assad var fodboldinteresseret og havde deltidsjob, ifølge avisen. I 2017 drog han til Egypten, hvor han skal have gået på koranskole og lært sig arabisk.

ANNONSE

Dette omtalte NRK som “et ophold i et afrikansk land”, og skrev at efterfølgende skal “den terrorsigtede mand have forandret sig og være blevet mere religiøs”. Ingen reference til islam overhovedet.

For halvandet år siden, 6. september 2019, samme dag som Assad blev arresteret og fængslet, var statskanalen litt mer åpenhjertig:

Han skal være blevet mere konservativ i sin tolkning af islam. Han skal også have fået langt hår og skæg fordi det var «sunna», altså i tråd med hvad profeten Muhammed sagde og gjorde. Den sigtede skal heller ikke have ønsket at se direkte på kvinder.

– Han var ikke til at kende igen, fortæller en person som kendte ham.

Messinger-chat

I tiltalen skriver statsadvokat Geir Evanger at Assad forsøgte at medvirke til en eller flere terrorhandlinger i Danmark. Dert remses ti citater op fra chats med flere andre på Messinger. NRK citerer fra tiltalen:

«Jeg siger til dig Jhenna firdaws (Allahs Rige) er kommet ned til Danmark og kalder på folk»
«Gutta Wallahi lad ikke kuffar slippe fra det uden konsekvenser»
«Brænd hus og bygninger»
«Vi vil at Danmark skal blive det nye Frankrig»
«Tag alle dem I kan»
«Danskerne er gået over alle grænser»
«I klarer let 20+»
«Heller dø end og leve som en som bliver ydmyget af skidne kuffar»

NRK udelader to citater

Men her er der kun otte citater. NRK har udeladt disse to:

“All destroy all of amiin”
“Allah ordered you to strike”

Det er normalt at man ikke citerer særdeles udfyldende fra en tiltale, men at tage otte citater med og udelade to er påfaldende.

Påfaldende er det også at den eneste direkte reference til islam befinder sig i det NRK udelader.

Videre viser tiltalen til at Assad fik spørgsmål “om det var lovligt at gå specifikt efter børn og kvinder”. Han svarede følgende:

“If they fight you can”
“Or give advice or taken part in anyway”

Heller ikke dette har NRK fundet det værd at citere, til trods for at det på en dyster måde understreger et hensynsløst fortsæt.

Ville bombe St. Pauls katedral

Ifølge tiltalen var et af angrebene trolig rettet mot St. Pauls katedral i London. Terrorangrebet blev afværget da den britiske kvinde og konvertitten Safiyya Amira Shaikh blev pågrebet i oktober 2019.

Shaikhs plan var at placere en bombe i katedralen og en anden bombe i et stort hotel i London, og derefter sprænge sig selv i luften på t-banen. Safiyah Amira Shaikh blev dømt til 14 års fengsel for terrorplanen.

Tiltalen omhandler også et tilfælde hvor Assad skal have forsøgt at medvirke til en terrorhandling, som skulle begås af en ukendt person. Det er uvist om terrorhandlingen blev begået.

24-åringen er også tiltalt for deltagelse i terrororganisationen IS. Han skal have været administrator og et centralt medlem i et stort antal ekstremistiske og IS-sympatiserende brugergrupper og kanaler.

Assad er også tiltalt for vold mod en medfange i Skien fængsel. Han er for tiden varetægtsfængslet i et andet fængsel.

Nægter sig strafskyldig

Manden nægter sig strafskyldig, siger hans forsvarer, advokat Brynjar Meling. Ifølge Meling har Assad ikke handlet med fortsæt, det har bare været “løs chat og situationsbetinget snak og ikke med alvor bag”.

Meling har tidligere udtalt at hans klient er en “engasjert muslim”:

– Han beskriver sig selv som en engageret muslim og var vældig kritisk til det han opfattede som overgreb mod muslimske lande og krigsførsel i disse. Han engagerede sig sådan set bare i et netforum i den sammenhæng.

Retssagen starter i Oslo tingsret 18. maj.

 

Oversættelse Karsten Søberg

Køb Lars Hedegaards nye bog her!

Køb Lars Hedegaards bog her!

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE