Kopierede/fra hoften

«Adil», som i virkeligheden hedder noget andet, har siddet i varetægtsarrest siden han blev pågrebet i december. På det tidspunkt havde politiet i Stavanger modtaget tre voldtægtsanmeldelser mod ham på et halvt år.

Denne mand blev i løbet af seks måneder anmeldt for voldtægt af tre unge piger. Selv efter at anmeldelse nummer to var indgået, ville Stavangerpolitiet ikke anmode om varetægtsfængsling. De mente, at der ikke var grund til at frygte for gentagelse.

Fire måneder senere blev han anmeldt for en ny voldtægt.

Derefter sendte politiet begæring om fængsling – og fik medhold.

I december blev «Adil» pågrebet og har siden siddet varetægtsfængslet. Den 7. maj måtte han møde op i Stavanger Tingrett, tiltalt for tre voldtægter.

Sovevoldtekt

Det første voldtægt, han er tiltalt for, skal være foregået natten til den 20. maj i fjor. I et beboelseshus i Stavanger skal han denne nat have forgrebet sig på en kvinde, som på grund af søvn eller beruselse var ude af stand til at gøre modstand.

ANNONSE

Den 10. august skal han på udendørsstedet «Hygge» i Stavangers centrum have taget kvælertag på den forulempede eller presset hende mod en væg på udestedets toilet for derefter at forgribe sig på hende.

Natten til den 10. december skal den tiltalte have gennemført en såkaldt sovevoldtægt i en hytte i Sandnes.

Ifølge Stavanger Aftenblad blev «Adil» afhørt umiddelbart efter den første anmeldelse, men det stemmer ikke med de oplysninger Document har indhentet fra politiet. Aftenbladet skriver:

Allerede efter forholdet som danner grundlag for tiltalens første voldtægt blev den da 17 år gamle mand afhørt. Knap tre måneder senere skal han ifølge tiltalen have begået et nyt overgreb.

Politiet indrømmer: Ikke i tråd med praksis

I virkeligheden tog det næsten tre måneder efter den første anmeldelse, før politiet indkaldte «Adil» til afhøring. Og i mellemtiden havde man modtaget endnu en anmeldelse.

Den første voldtægt blev anmeldt den 21. maj, men «Adil» blev ikke afhørt før den 14. august. Hvorfor tog det så lang tid? Øyvind Haukland, politiadvokat og tiltaleansvarlig ved Rogaland politidistrikt, svarer per epost:

– På grund af en række andre sager fik denne sag ikke den nødvendige prioritering. Derfor blev sigtede først afhørt i august.

– Er det i tråd med Stavangerpolitiets praksis, at navngivne  gerningsmænd i voldtægtssager ikke afhøres, før der er gået flere måneder?

– Nej.

– Meget uheldigt

To anmeldelser mod samme, navngivne mand var ikke tilstrækkeligt til at anmode om varetægtsfængsling begrundet med fare for gentagelse, mente politiet i Stavanger.

Advokat Anita Stangeland fra advokatfirmaet Bull Årstad DA bistår pigen, som anmeldte ham i december. Hun forholder sig meget kritisk til, at der skulle tre anmeldelser til, før «Adil» blev fængslet.

– Er det en nærliggende tanke, at såfremt politiet havde anmodet om varetægt efter anmeldelse nummer to, så var der måske ikke blevet en tredje anmeldelse?

– Ja, det er netop dét. Det er klart, at det var meget uheldigt.

– Politiet mente, at der ikke var fare for gentagelse i august efter den anden anmeldelse på mindre end tre måneder. Men så, efter den tredje anmeldelse, skifter politiet opfattelse og mener, at nu er der fare for gentagelse. Undrer du dig over politiets vurderinger?

– Ja, det gør jeg. Jeg vurderer, at der var fare for gentagelse da det andet forholdet blev anmeldt og jeg mener nok politiet burde have begæret sigtede varetægtsfængslet allerede da, siger Stangeland til Document.

– Tragisk

Bistandsadvokaten for kvinden, som ifølge tiltalen blev voldtaget natten til den 20. maj i fjor, advokat Kristin Jensen Undheim hos Adius Advokater siger, at sagen er tragisk:

– Det er jo tre grove overgreb på tre unge piger, som vil bære det med sig resten af livet. Det var tre voldtægter på kort tid, og politiet foretog sig ikke noget – til trods for kendt gerningsmand.

Undheim siger til Document at hendes klient anmeldte sagen på voldtægtsmodtagelsen dagen efter voldtægten.

– «Adil» blev indkaldt til afhøring, men blev ikke fængslet. Hvorfor, tror du?

– Trolig på grund af alder, han var 17 år i maj i fjor.

Fyldte 18 i juni

I Documents kopi af tiltalen er tiltaltes fødselsdato slettet, men Undheim oplyser, at han er født i juni. «Adil» manglede altså nogle få uger i at være myndig, da den første voldtægt skal være begået. Og han var definitivt voksen i lovens forstand, da han i august igen blev anmeldt.

Det forandrede ikke Stavangerpolitiets indstilling.

– Hvorfor blev der ikke anmodet om fængsling i august – efter at tiltalte var anmeldt for anden gang på under tre måneder?

– Politiet vurderede, at vilkårene for varetægtsfængsling ikke var tilstede, svarer politiadvokat Haukland.

På direkte spørgsmål præciserer Øyvind Haukland, at det ikke blev overvejet at begære fængsling på grund af fare for gentagelse:

– Nei. På dette tidspunkt blev faren for gentagelse ikke vurderet til at være så høj, at den kunne begrunde varetægtsfængsling.

Politiet vendte 180 grader

To voldtægtsanmeldelser på kort tid indikerede ikke fare for gentagelse for politiet i Stavanger. Men den 11. december kom den tredje anmeldelse. Da vendte politiet 180 grader:

– Med hvilken begrundelse begærede politiet varetægtsfængsling i december ?

– Fare for gentagelse og fare for tab af beviser.

Det er afsat fire dage til straffesagen mod «Adil», som nægter sig skyldig. Han forsvares af advokat Ørjan Eskeland og advokat Knut Lerum fra Advokatfirmaet Torstrup.

Politiadvokat Haukland bekræfter, at tiltalte er norsk statsborger. På spørgsmål om,  hvilken land han stammer fra, svarer han:

– Født og opvokset i Norge.

Retssagen starter i Stavanger Tingrett mandag den 7. maj. Tiltalen er rejst af statsadvokat Arvid Malde.

Les tiltalen her

ANNONSE