Kunstbilde

high
Foto: Olav Bjørkum

Highgate Cemetery i London er en stor opplevelse. Siden 1839 har mange berømte engelskmenn fått sitt siste hvilested her.
Graven til nevekjemperen Thomas Sayers (1826-1865) er den mest besøkte på Highgate. Det er ikke her hunden ligger begravet, men mannen som i sin tid var Englands mest kjente nevekjemper. Sayers var en spebygd mann fra slummen, men slå fra seg, det kunne han. Han tapte bare én av sine mange boksekamper.

Siste kampen gikk mot amerikaneren John Heenan. Etter vel to timer ble kampen stanset. Da var det nesten bare en blodig masse igjen av bokserne. Den gang kjempet man uten hansker. Sayers døde noen år senere. Over hundre tusen mennesker fulgte ham til graven. Hunden hans, mastiffen Leon, ble ført stivpyntet i spissen for sørgetoget. Det er ikke Sayers, men hans trofaste følgesvenn som er det mest framtredende ved gravmælet.

En omvisning på Highgate West koster 12 pund. Det er vel verdt pengene.
En engelskmann kan bestille plass på Highgate Cemetery, men ikke før han har passert 80 år eller er dødssyk.

ANNONSE
ANNONSE