Kunstbilde

Minnetavle over den polsk-jødiske forfatteren, litteraturkritikeren og bildekunstneren Bruno Schulz (1892-1942), med ukrainsk, polsk og hebraisk tekst, på det hus hvor han bodde, fra 1910 til 1941, i Drohobych i det nåværende Vest-Ukraina.

Denne byen lå fra 1918 i det gjenopprettede Polen. I 1939 havnet den i den Sovjet-okkuperte delen.

I 1941 ble den raskt okkupert av Nazi-Tyskland, og de jødene som ikke klarte å flykte lengre østover, havnet i en ghetto – som ble avviklet fra februar til november 1942, og de gjenlevende ble sendt til gasskamrene i Belzec.

Bruno Schulz ble ikke sendt til Belzec, den 19. november 1940 ble han skutt og drept av  Gestapo-offiseren  Karl Günther på gaten i Drohobych.

Det meste av Schulz’ bevarte forfatterskap ble utgitt i norsk oversettelse av Gyldendal norsk forlag i 1964, med titelen Kanelbutikkene og andre fortellinger. Noe av hans bevarte kunstneriske arbeider er gjengitt på Wikimedia Commons.

ANNONSE
ANNONSE