Kunstbilde

Juozas Kamarauskas (1874–1946)
Akvarellfarger på papir, format og samling ikke tilgjengelig.

Den store synagoge i Vilne, som byen ble kalt for på jiddisch (polsk Wilno, russisk Vilna og litauisk Vilnius) ble bygget i årene 1630-33, på samme sted som det siden 1440 sto et jødisk forsamlingshus, og fra 1572 en synagoge av tre. Synagogen ble plyndret og sterkt skadet av de nazistiske okkupanter under annen verdenskrig. Restene ble fjernet i 1955-57, og erstattet med en barnehage og en skole. Det er imidlertid planer om restaurering.

Vilne var en gang et viktig jødisk kultursentrum, og ble omtalt som Litauens Jerusalem. Men i 1945 fantes det knapt jøder igjen i Litauen. De som ikke hadde klart å flykte, falt som ofre for Ha-Schoah. Litauen var praktisk talt judenrein – og det var ikke bare tyske nazister som tok del i massakrene.

De fleste opplysninger på nettet om den litauiske kunstneren Juozas Kamarauskas, som er særlig kjent for sine gjengivelser av historiske bygninger, er på litauisk. Men vi finner flere av hans akvareller både her og her.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Mest læst

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid

Læs også