Kunstbilde

Fotochrom-postkort (?), tidlig 1900-tall.

Wielka Synagoga w Warszawie – den store synagogen i Ulica Tłomackie i Warszawa – ble reist i årene 1875-78, og innviet ved Rosch ha-Schana (jødisk nyttår) i 1878. På den tid var det verdens største synagoge – og dertil en av de største bygninger reist i Polen på 1800-tallet. Den hadde også et orgel, som bare ble brukt ved bryllup. Spesielt for denne synagogen var at prekener ble holdt på polsk, og ikke på jiddisch. Den lokale forsamlingen besto for det meste av velstående og relativt liberale jøder.

Arkitekt var Leandro Marconi (1834-1919), og stilen kan kanskje betegnes som klassisistisk, med en viss innflytelse fra den italienske renessanse-arkitekt Andrea Palladio (1508-1580).

Den 16. mai 1943 telegraferte lederen for nedkjempelsen av motstanden i Warszawa-ghettoen, SS-Gruppenführer Jürgen Stroop (1895-1952) til Berlin:

Das ehemalige jüdische Wohnviertel Warschaus besteht nicht mehr. Mit der Sprengung der Warschauer Synagoge wurde die Großaktion um 20.15 Uhr beendet.

(Det tidligere jødiske boligstrøk i Warszawa finnes ikke lenger. Med sprengningen av Warszawa-synagogen ble storaksjonen avsluttet kl. 20.15).

Senere, da han satt i fangenskap hos de allierte, beskrev han ødeleggelsen på følgende vis:

Als schönen Schlussakkord der Großaktion hatte ich die Sprengung der Großen Synagoge in der Tolmackie-Straße (sic) angeordnet…Ich zögerte den spannenden Augenblick noch etwas hinaus. Schließlich rief ich: Heil Hitler! und drückte auf dem Knopf. Die ungeheure Explosion riss die Flammen bis zu den Wolken. Ein durchdringender Knall folgte, die Farben waren geradezu märchenhaft. Eine unvergessliche Allegorie des Triumphes über das Judentum! Das Warschauer Ghetto hatte aufgehört zu existieren.

(Som en vakker sluttakkord for storaksjonen hadde jeg arrangert sprengningen av den store synagogen i Tolmackie-gaten… Jeg nølte noe med det spennende øyeblikket. Til slutt ropte jeg: Heil Hitler! og trykket på knappen. Den voldsomme eksplosjonen sendte flammer helt opp til skyene. Et gjennomtrengende smell fulgte, fargene var rett og slett eventyrlige. En uforglemmelig allegori av triumfen over jødedommen! Warszawa-ghettoen hadde opphørt å eksistere).

Det ser hverken verre eller bedre ut enn at han fortsatt var stolt over djevelskapen han hadde utrettet.

Stroop ble senere arrestert av allierte styrker, og etter hvert utlevert til Polen, der han ble dømt for forbrytelser mot menneskeheten, og henrettet den 6. mars 1952.

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet