Kommentar

Collage: Islam, Apotekerhaven i Holbæk

Terrorsagen i Danmark med 14 involverede burde få advarselslamperne til at lyse. Af flere grunde. Der er tale om begavede mennesker som kunne være blevet hvad de ville. Da en 23-årig syrisk kvinde gik ud af gymnasiet spekulerede man på hvad hun ville blive. Hun behersker tysk, arabisk, engelsk og dansk og gik for at være begavet. Men så skete der noget. Nu er hun arresteret i en af Danmarks største terrorsager.

Udadtil er flere af de implicerede vel integrerede, men der er kun tale om en tilpasningsevne. Virkelig integration betyder noget helt andet.

Vi mistænker at dette er et ømt punkt for politikerne. Det er lettere at snakke om integrationsproblemer. Så kan man fortsætte med at smide penge efter problemerne.

Det virkelige problem stikker dybere. Det handler om software, indmaden i hovedet og kroppen. Det faktum som politikerne ikke vil se: De vil ikke blive danske, svenske eller norske. De vil føre krig mod os.

Det er det, terrorsagen handler om.

Fra tidligere terrorsager er vi vant til at familie og venner bedyrer hvor søde gutter og piger det var. De må være kommet under dårlig påvirkning.  Denne gang handler det om børn som har gået i dansk folkeskole og haft alle muligheder.

ANNONSE

Veninderne fra gymnasietiden er chokerede over, at den 23-årige med det rolige gemyt mistænkes for at være involveret i planer om et angreb med brug af både våben og bomber.

»Hun var ret dygtig, husker jeg. Hun talte flydende tysk som den eneste på holdet,« forklarer en tidligere gymnasiekammerat.

På gymnasiet gik hun for at være begavet og vidende. Med tanke på hvad hun nu er sigtet for, er det underlig at læse om hende i skolens “blå bog”.

Af hendes blå bog fremgår, at hun af klassekammeraterne fra gymnasieklassen vil blive husket som pigen, der altid var klar til at løse kriminalsager og for i øvrigt at være en fremragende tegner og ikke mindst kulturfortolker.

Sidstnævnte kom blandt andet til udtryk ved hendes særligt gode evne til at fortolke Yahya Hassans digte.

Yayha Hassan var en ung dansk-palæstinenser som gjorde kanondebut som poet med en digtsamling om sin baggrund. Han fik problemer med stoffer og kriminalitet og endte med at tage livet af sig.

Ikke skyldig

14 mennesker er anholdt. Det er en ganske stor gruppe. Den spænder over Danmark, Tyskland og Sverige. Ingen af dem erkender sig skyldig.

Tre er syriske søskende som bor i København-forstaden Gentofte: To mænd i tyveårsalderen og en kvinde omkring de 40.

»De er søde og dejlige mennesker. En rigtig rar familie. Det eneste, jeg ikke kan få til at hænge sammen, er, at de er flygtninge, men har så mange dyre biler, som de ofte udskifter,« siger en kvindelig nabo i den københavnske forstadskommune.

Sådan noget bliver der lagt mærke til, men man bekymrer sig ikke. De er udlændinge. Opfordringen om “hvis du ser noget, så sig fra” gælder ikke flygtninge. Det kolliderer med hadlovgivningen. Det vil danske politikere ikke forstå. Lovene om hadsk tale gør at folk ikke siger fra.

Velintegreret

Arbejdsgiveren til den mellemste bror på 29 år var imponeret over hvor hurtigt han lærte sig dansk.

»Han var en rigtig rar og hyggelig fyr. Og jeg var meget imponeret over, hvor hurtigt han var blevet god til dansk. Det kommer bag på mig, at han skulle være indblandet, for hvis det var Olsen Banden, ville han altså ikke tage rollen som Egon Olsen,« siger chefen.

Smarte mennesker.

Restauranten

Det var i søsterens lejlighed at den sociale virksomhed foregik. Her var der et rend af mennesker så naboerne kaldte stedet for “restauranten”.

»Min mand og jeg kalder lejligheden for ‘restauranten’, fordi der altid kommer så mange mennesker om aftenen,« siger en af naboerne.

For to uger siden var der fuld lynaktion med politi i terrormundering mod de tre søskendes bopæl.

Et fjerde objekt var en gul murstensvilla i Holbæk, et stykke derfra.

Her et ungt par bor en 33-årig iraker og hans 30 år gamle syriske kone, som ligeledes er anholdt og varetægtsfængslet i sagen

Disse var af typen som holder sig for sig selv, men naboer fortæller at de talte perfekt dansk.

Da kvinden kom til Danmark med sin mor ville hun være læge og var “sød”, siger omgivelserne.

Den 30-årige kvinde med irakiske rødder fik i 2011 dansk statsborgerskab.

I dag har hun et Islamisk Stat-flag på sin Facebook-profil.

Mental rejse tilbage til rødderne?

Hvordan ser den mentale rejse ud som gør at en irakisk teenager pejler sig ind fra Danmark til IS? Danske værdier har altså ingen tiltrækningskraft, kan vi fastslå. Tvært imod. Kvinden slutter sig til en ideologi, der ser Danmark som en fjende.

Det var på gymnasiet at hun begyndte at gå med hijab. Muslimer søger identitetsmarkører som definerer dem kontrært til det danske samfund. Og ingenting stopper dem.

Både den 23-årige gymnasiast og den 30-årige kvinde gør samme rejse: Radikaliseres i det åbne, liberale Danmark.

På overfladen er det ikke let at bemærke noget, hvis man ikke forstår hvad IS-flaget betyder.

»Jeg har talt med begge to, og de taler fuldstændig dansk. Ja, helt perfekt dansk,« siger en pensioneret mand, der bor på villavejen i Holbæk, og tilføjer:

»De var søde og rare at tale med.«

Svovl og aluminiumspulver

Den 33-årige er del af en syrisk storfamilie spredt i Danmark og Tyskland. Den 33-årige bestilte kemikalier fra Polen.

Den 33-årige mandlige beboer fra det gule murstenshus er en del af en syrisk familie, som mistænkes at være central i sagen.

Seks medlemmer af familien er anholdt.

Ifølge den tyske avis Der Spiegel foretog den ene af brødrene, en 33-årig mand, en mistænkelig bestilling på fem kilo svovl og fem kilo aluminiumspulver hos en polsk forhandler.

Bestillingen skulle leveres hos hans bror i Tyskland.  Her fandt tysk politi en mængde fyrværkeri, lunter og et hjemmelaget IS-flag.

Hos broren i Holbæk fandt de ingredienser nok til en bombe, en pump-gun og et jagtgevær med kikkertsigte.

Sverige

Den 30 år gamle kvinde har en søster i Sverige. Hun er gift med en 45 år gammel mand. Parret blev pågrebet i Danmark. De har mindst to børn sammen.

Kvinden har dansk statsborgerskab og er opvokset i den nordvestsjællandske by Tølløse – ligesom sin søster.

Hendes svenske mand med det arabiskklingende navn ankom til Sverige i 2004 og fik statsborgerskab i 2018.

Under ransagning af parrets bopæl fandt svensk politi det de kalder “en genstand”, men de nægter at sige hvad det var. Den er overleveret dansk politi.

I parrets lejlighed i Malmø fandt politiet en Koran:

Sydsvenskan skriver, at Säpo fandt en koran, hvori der var understreget passager om at hævne sig mod de vantro.

Dette er en ganske banal historie, hvis det ikke var for at medier og politikere tyve år efter 9/11 fremdeles nægter at se sandheden i øjnene.

Vestens krige i Mellemøsten er løbet ud i sandet. De endte i borgerkrig som i Libyen, Syrien og Yemen, eller militærstyre som Egypten. Men islamismen skærer gennem det bløde Vesten som kniv i smør.

Islamisterne har fundet gode vækstvilkår i lande uden grænser og med en lovgivning som opfordrer til “mangfoldighed” og anderledes religiøsitet. Vestlige ledere trækker sig og vil ikke forholde sig til problemerne. Tidligere ministre i flæng går ind for at hente IS-kvinderne og deres børn “hjem”. Hjem til Sverige, Danmark og Norge for at de kan gøre disse lande mere islamvenlige.  Islamvenlige betyder fjendtlige mod kristendommen og humanismen. Fjendtlige mod de vantro.

I al-Hol-lejren overtager IS mere og mere kontrollen. En klar parallel til hvad som skete i det østlige Kongo efter folkemordet i Rwanda. Da hutu-militsen Interhamwe var besejret, drog de med flygtningestrømmen over grænsen til Kongo. Der oprettede og betalte FN for lejrene hvor Interhamwe styrede. FN og verdenssamfundet lukkede øjnene. Nu sker det samme i Syrien med IS. Forskellen fra 90-erne er at der bor millioner af muslimer i Vesteuropa, faren burde derfor være åbenbar.

Men i en sådan situation er det tidligere ministre står i kø for at skrive under på opråb om at få hentet IS-kvinderne “hjem”.

Der er en slags dødsønske i det.

Køb Lars Hedegaards nye bog her!

ANNONSE