Kunstbilde

Jacob Coning (c. 1647 –1724)
Olje på lerret, 67,6 x 63,2 cm, Oslo Museum.

Jacob Coning var en nederlandsk maler som i 1676 ble invitert som hoffmaler til København av kong Christian V. I 1699 gjorde Coning en reise i Norge, og malte prospekter av blant annet Frederikshald (nå Halden).

Oslo Hospital ble opprettet ved kongebrev i 1538, som en fortsettelse av Laurentius-hospitalet, og tillagt klostergods, blant annet fra Fransiskanerklostret.

Oslo Hospitals kirke, nå Gamlebyen kirke, finnes ikke i bildet, den kom først i 1737. Men den er ikke den første kirke på dette stedet, den er reist på fundamentene etter fransiskanernes kirke fra ca. 1290, som dessverre ble et offer for den store bybrannen i 1567.

I forgrunnen ser vi Geitabru over Alnaelven, som også er kjent som Loelven. Den nederste delen av dette vassdraget er nå overdekket, men det skal visstnok være planlagt å åpne det igjen.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også