Kopierede/fra hoften

Lars Løkke Rasmussen i Marrakesh, 10. december 2019; Foto: Twitter

Blot fire timer efter Mette Frederiksens nytårstale bekendtgjorde tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han har meldt sig ud af Venstre. Han nævner afslutningsvis at ‘medlemsdemokratiet i Venstre blev kortsluttet af partiets forretningsudvalg’, men lussingen til Jakob Ellemann-Jensen, er også et angreb på Støjberg-fløjen. Inde længe står han formentligt i spidsen for endnu et radikalt parti, der bilder folk ind at de er midtsøgende.

Der er ingen samlet borgerlig opposition, og det gør intet med nybrud, hvis blot det tvinger danskerne til at tænke over hvilket Danmark de ønsker. Lige på det punkt er Marrakesh-Løkke relativ ærlig: En politik uden højrefløjen, der appellerer til nyankomne…

“Med lyst og mod til at møde den ny verden, der står foran os, men naturligvis også iblandet vemod, har jeg her til nytår besluttet at sætte mig selv fri og melde mig ud af Venstre efter 40 års medlemskab.

Der er to skillelinjer i dansk politik. Den gamle, der handler om individ over for stat, privatøkonomi over for kollektivt forbrug, balancen mellem frihed og fællesskab. Og den nye, der drejer sig om balancen mellem nation og omverdenen, vilje til forbedringer op mod trygheden ved at undslå sig forandringer, åbenhed over for lukkethed – skal der bygges broer eller mure til omverdenen?

Derfor appellerede jeg i sidste valgkamp til samarbejde over midten. For at blive frigjort af højrefløjens ultimative krav. Og med et ønske om at frisætte den reformvillige del af den socialdemokratiske bevægelse fra venstrefløjens jerngreb. Så der kunne laves politik med appel til den brede befolkning – i by og land, på kontorer og i produktionshaller, unge og gamle, generationsfæstede og nytilkomne.

… Udlændingepolitikken er ikke længere den definerende forskel i dansk politik. Det er ikke et yderligtgående synspunkt at støtte en fast udlændingepolitik, der går til grænsen af vores internationale forpligtelser – det er mainstream. Så det er tid til at stoppe råberiet…”

Om Løkke:

“Med mit kendskab til Lars Løkke, så melder han sig ikke ud af Venstre for at blive løsgænger og ikke ville noget mere i dansk politik. Jeg er overbevist om, at han vil danne et nyt parti, ellers giver hans adfærd og handling ingen mening.” (Carl Holst, Berlingske, 3. januar 2021)

ANNONSE