Kunstbilde

Henryk Hektor Siemiradzki (1843-1902)
Olje på lerret, 91 x 147 cm. privateie.

Henryk Siemiradzki studerte ved Akademiet i St. Petersburg fra 1864 til 1870. Han ble tildelt et stipendium som gjorde det mulig for ham å studere i München under Karl von Piloty (1826-1886) i årene 1870-71. I 1872 slo han seg ned i Roma, og innrettet senere et atelier i der, men tilbrakte somrene i Strzałków nær Częstochowa i Polen. Han er særlig kjent for sine motiver fra klassisk mytologi og fra Det nye testamente.

Til venstre finner vi allegoriske fremstillinger av dans, poesi og musikk, den sistnevnte frenstilt som en sirene, halvt kvinne og halvt fugl. Til høyre holder Historien en bok med den latinske påskrift Sic fuit, sic est, erit semper? (Slik var det, slik er det, skal det alltid være slik?). Hun ser på Komedien og Tragedien, og peker på Rikdom, Berømmelse og Kjærlighet, som er fremstilt med en voldelig bakgrunn. Vi kan også dra kjensel på Athene, med hjelm og skålvekt. Det ser også ut som om vi finner en mørkhåret Apollon med lyre bakerst i gruppen til venstre.

Dette er etter alt å dømme en forstudie til kunstnerens siste større verk, teppet i Operahuset i Lemberg/Lwów/Lvov/Lviv i det nåværende Ukraina.

Bildet går under hammeren hos Sotheby’s i London den 1. desember i år, prisantydningen er  GBP 4 – 600,000 .

ANNONSE

Læs også

Læs også