Kunstbilde

Pietro Perugino (c. 1445-1523)
Olje på poppeltre, 186 × 172 cm, Kunsthistorisches Museum, Wien.

Pietro Vannucci er kjent som Perugino, ettersom han var født i Città della Pieve ved Perugia. Blant hans lærlinger var også Raffaello Sanzio da Urbino (1483-1520), som i de fleste av sine verker viser en klar påvirkning fra Perugino.

De avbildede er, foruten Madonna og Jesusbarnet i midten, fra venstre apostelen Petrus, med sin attributt nøkkelen, gul kappe og blå kjortel, en evangelist med penn, den røde kappe og grønne kjortel antyder Johannes (som oftest fremstilles som en skjeggløs ung mann), døperen Johannes med kors-staven, og apostelen Paulus med det sverd han etter tradisjonen skal ha blitt henrettet med.

På tronens fotstykke kan vi lese

PRESBITER. IOHANNES. CHRISTOFORI. DETERRENO. FIERI. FECIT. MCCCCLXXXX.III.

som kan forstås som

Presten. Johannes. Christofori. Den avskrekkende (?). Er stolt av. Gjorde. 1493.

Dette er muligens en hilsen fra bestilleren, og ikke fra kunstneren.

ANNONSE

Læs også

Læs også