Kommentar

Svetlana Lukhova er en historiker, som havnede midt i Spygate, eller Sammensværgelsen, for at standse kandidat, senere præsident Trump.

Hendes historie er skræmmende på mange planer. Den fortæller at vore samfund er blevet noget helt andet end vi går rundt og tror de er. Vi holder os fra disse forestillinger, fordi det er for smertefuldt at erkende at vore egne myndigheder er blevet tjenere for herrer, som ikke skyr noget middel, hvis du står i vejen for dem.

Svetlana Lukhova kom til Storbritannien lige efter Sovjetunionens fald. Hun var så heldig at blive samlet op af Christopher Andrew, selve historikeren af briternes hemmelige tjenester. Men ”lo and behold” eller ”big surprise”! Andrew taler ikke russisk. Da de sovjetiske arkiver blev åbnet foreslog han et partnerskab med Lukhova.

De samarbejdede i tyve år. Familierne blev nære venner.

Hun blev ansat ved Cambridge -universitetet. Hun blev britisk statsborger. Hun var gift.

Andrew og hun skulle udgive bog sammen og de havde en forlagskontrakt.

Men så begyndte underlige ting at ske.

Det hele begyndte med at Lukhova i februar 2014 blev bedt om at være med til en meget eksklusiv middag i privat residensen til Sir Richard Dearlove, tidligere chef for MI6. Chefen for USA’s militære efterretning, Michael Flynn, skulle komme på besøg. Det var en stor ære at blive inviteret. Alle gæster måtte tjekkes af både amerikanerne og briterne.

ANNONSE

Under middagen fortalte Lukhova Flynn om sin forskning om Stalin. Flynn blev meget interesseret. Hun viste ham et postkort Stalin havde skrevet. Flynn bad om en kopi og hun fik hans e-mailadresse.

Efter middagen blev hun hentet af sin mand.

Men i januar 2017 sker mærkelige ting. Hun bliver ringet op af en journalist fra The Times, som spørger om hun er russisk spion. Hun hører at Kreml havde klaret at infiltrere middagen hjemme hos Flynn, og hun er den skyldige. Hun forstår ingenting og protesterer heftig. Storbritannien har så stærke injurielove at familiens advokat får afskrækket Times fra at trykke historien.

Men det er bare begyndelsen. Nu ringer Wall Street Journal og de har ingen skrupler med at navngive hende.

Historien er at hun havde siddet ved siden af Flynn under middagen og vist ham et pornografisk kort. De to havde forladt middagen sammen og indledt et forhold.

Lukhova sagde hun havde billeder fra middagen, som modbeviste det, de sagde. Hun sad ikke ved siden af Flynn. De var ikke interesseret og skrev det de ville.

New York Times ringede. Washington Posts David Ignatius ringede. Han tog flyet til Storbritannien for at møde hende. Ignatius var den som havde publiceret udskriften af samtalen, Flynn havde med den russiske ambassadør Sergej Kisljak før jul. Dette var en fortrolig samtale. Men Flynn vidste selvsagt at alle sådanne samtaler bliver aflyttet. Men når Ignatius var informeret om samtalen var det et tydeligt signal: Ignatius havde sagt sig villig til at skyde Flynn ned.

Lukhova skulle være våbenet. Ignatius tilbød hende at hjælpe hende med at blive færdig med bogen mod at hun stillede op for ham. Lukhova forstod at hun var ved at blive viklet ind i et farligt spil. Hun nægtede. Hun og manden havde lavet en pressemeddelelse, hvor de slog fast, hvad der var sket under middagen. Yderligere kommentarer ville hun ikke give.

Men dette var bare begyndelsen.

Journalister gik på jagt i hendes nabolag for at få vide hvor hun boede. Hun begyndte at få dødstrusler. De var specifikke og de hemmelige tjenester gav besked om at de skulle tages alvorligt. Parret havde et spædbarn. De måtte flytte.

En anden som hængte sig på var Luke Harding fra Guardian, som først skrev om Edward Snowden og overvågningssamfundet og derefter blev en del af ”the Deep State”. En interessant udvikling, han ikke er alene om.

Hendes mentor Christopher Andrew ændrede holdning.

I flere år havde Lukhova været del af en studiekreds som mødtes ugentligt for at snakke fag. En af deltagerne var amerikaneren Stefan Halper. Han grundlagde et efterretningsforum ved Cambridge sammen med Andrew.

Stefan Halper

Pludselig bad Andrew Lukhova om at møde ham til en privat middag. Lukhova stejlede. Hvorfor skulle hun møde en mand, hun havde siddet overfor ugentligt i flere år og som ikke havde vist nogen interesse for hendes forskning og endog var uforskammet? Hun afslog.

Nu blev Andrew hysterisk. Han skrev til hende og brød samarbejdet om bogen.

Både journalister og Andrew fortalte at “dette” ikke handlede om hende. Det handlede om Flynn. Andrew sagde han var sat under enormt pres.

Lukhova mistede “alt”. Hun mistede jobbet ved Cambridge. Når hun tog kontakt til medierne for at fortælle sin version, var de ikke interesseret. Hun endte op med at gå på Twitter, hvor hun nu har mange tusind følgere.

Tucker Carlson sagde sidste uge: Tænk hvad de turde gøre for at fjerne og ødelægge national sikkerhedsrådgiver for USA’s præsident. Forestil dig hvad de er villig til at gøre for at ødelægge et almindeligt menneske, hvis det skulle krydse deres vej.

Det er når man får en individuel historie på tæt hold, at man forstår hvad krigen mod Trump gik ud på og hvilke slags mennesker det er som stod bag.

De var villige til alt.

 

Dette er en ”must see-video”, hvis man vil forstå Spygate eller Russia collusion.

ANNONSE

Læs også

Læs også