Kunstbilde

Jacob Jordaens (1593–1678)
Olje på lerret, 193 x 157 cm, Nationalmuseum, Stockholm.

Beretningen om kong Kandaules av Lydia i det vestlige Lilleasia, i begynnelsen av 600-tallet fvt, hans livvakt og etterfølger Gyges og hans vakre dronning finner vi hos den greske historiker Herodotos (c.484–c.425 fvt). Dronningen er ikke navngitt av ham, men en senere tradisjon hevder at hun het Nyssia.

Kong Kandaules skal ha vært mektig stolt over sin vakre dronning, og for å demonstrere det for Gyges, som ikke var helt overbevist, arrangerte han at Gyges kunne belure dronningen i det hun kledde av seg for å gå til sengs.

Det gikk hverken verre eller bedre enn at dronningen oppdaget at hun ble belurt – og ga Gyges valget mellom å bli henrettet, eller å drepe Kandaules og gifte seg med henne. Og Gyges ryddet kongen av veien, og grunnla et dynasti som varte helt til perserkongen Kyros inntok Lydia i 546 fvt, der den siste konge var den visstnok søkkrike Kroisos (også kjent som Krøsus).

ANNONSE

Den danske forfatter og Nobelprisvinner Johannes V. Jensen (1873-1950) skal visstnok ha ytret noe i retning av at  Av en god Kvinde kan der aldrig blive for meget – og det virker som om både Jacob Jordaens og hans malerkollega, landsmann og samtidige Peter Paul Rubens (1577-1640) tenkte i de samme baner.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte

Læs også