Kunstbilde

Sølvgelatinkopi, nærmere opplysninger ikke tilgjengelig.

Fra 1918 til 1939 tilhørte det galiciske tettsted Rohatyn  Polen, og havnet i 1939 i den sovjetisk-okkuperte delen. Det tilhører nå Ukraina. Praktisk talt hele den jødiske befolkning, rundt tre tusen personer, ble ofre for Ha-Schoah, mange av dem i dødsleiren Bełżec. Svært få overlevde, og i dag er det ikke lenger noe jødisk nærvær i Rohatyn.

Om de jødiske samfunns historie i Galicia og Rohatyn kan man lese her og her.

Fra Georg Johannessens Prolog til en utstilling (først publisert i Veien frem,1962).

Jeg vil ha døde barn på papiret
mellom linjene jeg skriver
mellom ordene jeg sier
skal de pille i stykker meningen
og forvirre syntaksen
for ingen har lært dem grammatikk
og de har glemt sine språk

Jeg vil ha døde barn mellom øynene
når jeg ser og når jeg sover
De skal sitte på mine øyenbryn
og telle hverandre i alle retninger
uten å blive enige om hvor mange de er
bare om dette: at de er
flere enn de levende.

ANNONSE

Læs også

Læs også