Kunstbilde

Ukjent fotograf, sølvgelatinkopi i Karmsund Folkemuseum

Moritz Rabinowitz, opprinnelig Moses Elias Izkov Leibor Rabinowitz, med sin fru Johanne f. Goldberg (1892-1939) foran en av firmaets varebiler. Bildet må være tatt ikke senere enn 1939.

Moritz kom til Bergen i 1901, hvor han arbeidet i konfeksjonsbransjen. I 1916 ble han gift med Johanne Goldberg fra Tyskland, og året etter åpnet han sin første forretning i Haugesund, senere ble det også forretninger i Stavanger, Sauda, Egersund og Kristiansand. For det meste solgte han importerte klær, men i 1938 kunne han åpne konfeksjonsfabrikken Condor i Haugesund, som på det meste hadde 150 ansatte.

Moritz Rabinowitz var også en aktiv samfunnsdebattant, og advarte på det kraftigste mot Hitlers jødehat. Så da de tyske okkupanter ankom den 9. april 1940, sto Rabinowitz langt oppe på listen over folk som skulle arresteres. Han klarte å stikke seg vekk til den 4. desember 1940, da han ble arrestert. Deretter ble han sendt til Stettin med Monte Rosa den 22. mai 1941. Han havnet til slutt i Sachsenhausen, der han i følge øyenvitner ble slått helseløs, og døde den 27. februar 1942 – offisielt av “lungebetennelse”.

Det finnes fortsatt bevart en del kleshengere fra Moritz Rabinowitz’ forretninger. Dresser etc. ble ofte solgt med medfølgende kleshenger.

Foto: Olve Utne, Wikimedia Commons.

Jødiske kleshandlere, som ofte hadde relativt rimelige priser, var et begrep i norske byer i tiden før okkupasjonen. I annen strofe av Rudolf Nilsens (1901-1929) Den nye dressen fra samlingen Hverdagen (1929) nevner “klæsjøder” spesielt.

ANNONSE

For klæsjøder bør en behandle forsiktig
og ikke gi skinn av man liker et plagg!
Han syns den er dyr, og han vet ikke rigtig …
Og egentlig er det jo ikke så viktig …
Men hele hans sinn har forlengst firt flagg!

Rudolf Nilsen var definitivt ikke kjent for jødefiendtlighet – men i ettertiden har man for sikkerhets skyld byttet ut “klæsjøder” med “kleshandlere”.

ANNONSE