Kunstbilde

Sølvgelatinkopier i Jødisk Museum Trondheim, bildene tatt sommeren 1942.

Tibor (1929-1943) og Vera Taglicht (1932-1943) var blant de 37 jødiske barn fra Tsjekkoslovakia som Nansenhjelpen reddet til Norge i oktober 1939. De ble plasert hver for seg, men sommeren 1942 var Vera på sommerbesøk hos Tibor, som siden høsten 1941 hadde bodd hos sogneprest Aksel Kragset og hans familie på Nesjestranda i nærheten av Molde. Hun ville ikke reise tilbake, og fikk bli på Nesjestranda.

En flukt til Sverige ble planlagt, men dessverre var nettverket infiltrert av en norsk nazist, som het Kaare Otto Hagen, og den 11. februar 1943 ble Vera og Tibor arrestert, og i første omgang sendt til Bredtvedt fengsel. Den 25. februar ble søsknene, sammen med 156 andre jøder sendt til Stettin med M/S Gotenland.

Den 3. mars 1943 ankom de deporterte Auschwitz. Tibor skal ha vært stor for alderen, og ble plukket ut som arbeidsdyktig. Leo Eitinger (1912-1996), som også ble sendt med Gotenland, kunne berette at Tibor ville være sammen med sin søster – og det fikk han lov til. Tibor fulgte sin søster Vera i døden den samme dag.

ANNONSE

Solvgelatinkopi i Jødisk Museum, Trondheim.

Vera (med hårsløyfe og briller) og Tibor (med slips) sammen med sogneprest Kragset og hans familie sommeren 1942.

En artikkel om Tibor og Vera finnes her, og på NRKs nettsider finner vi dokumentarserien Last:Jøder, der søskenparet også omtales.

ANNONSE

Læs også

Læs også