Kunstbilde

Ukjent fotograf, sølvgelatinkopi i Jødisk Museum, Oslo

Benzel Haskell (1890-1942) kom til Kristiania fra Skuodas i Litauen i 1911, 0g året etter giftet han seg med Sarah Bertha Braude (1892-1942), også fra Skuodas. Han fant etter hvert arbeid som pølsemaker, og bestyrte Kristianias koscher-kjøttforretning. Sarah arbeidet som syerske. Familien tok Braude som etternavn, fordi det mente at det var lettere å uttale for nordmenn flest.

De fikk fire barn, Helene (1912-2002), Isak Josef (1914-1943) som var sjåfør, Charles Samuel (1915-1991) som var blikkenslager og amatørbokser, og Harry (1919-1944-45?) som var skredderelev, og dessuten hadde ambisjoner om å bli skuespiller. Han var med i Leif Sindings film De vergeløse (1939) etter Gabriel Scotts roman med samme navn fra samme år.

Helene var gift med den tyske flyktiningen Walter Struck, og paret klarte å ta seg til Sverige i september 1940. Charles var gift med en norsk kvinne, Ragnhild Hansine Boyesen (1910-1961), og ble internert i Berg fangeleir ved Tønsberg, hvor han satt til frigjøringen i 1945.

ANNONSE

Benzel, Sarah Bertha, Isak Josef og Harry ble sendt med Donau-transporten den 26. november 1942. Sarah Bertha ble sendt rett i gasskammeret, og det samme skjedde sannsynligvis med Benzel, selv om en registrering ikke er bevart, Isak Josef og Harry ble ansett som arbeidsdyktige. Isak Josef døde, etter alt å dømme av sykdom og underernæring i 1943. Hva som skjedde med Harry er usikkert, noen kilder antyder at han døde en gang i 1944-45.

Familiens siste registrerte bolig var en ettromsleilighet i Øvre gate 4 på Grünerløkka i Oslo. Huset er nå revet for å gi plass til Korsgata borettslag.I bildet står Benzel bakerst, sittende til høyre for ham Sarah Bertha med Harry på fanget, datteren Helene med hårsløyfe, og til venstre for henne Charles og Isak.

Snublesteiner for familien Braude ved Korsgata 12 på Grünerløkka i Oslo (Foto: Jødisk Museum).

ANNONSE