Kunstbilde


Alter Kacyzne (1885–1941)
Sølvgelatinkopi i Yivo Institute for Jewish Research, New York.

Alter Kacyzne var aktiv både som fotograf og skribent, og dokumenterte jødisk liv i Polen. Etter det tyske angrepet på Polen i september 1939, søkte han tilflukt i det sovjet-okkuperte Lwów. Men etter det tyske angrepet på Sovjet-unionen i juni 1941, forsøkte han å komme seg lenger østover, til Tarnopol. Men da han kom fram dit, var Tarnopol allerede i nazistenes hender.

Den 7. juli 1941 ble han slått i hjel av ukrainske kollaboratører i en pogrom, sammen med mesteparten av de jøder som fantes der. Hans kone Chana ble sendt til utryddelsesleiren Bełżec og døde der, men datteren Shulamith (1925–1999) klarte å gjemme seg vekk som ikke-jøde, og overlevde Ha-Schoah.

ANNONSE

Læs også

Læs også