Nyt

foto:Skjærmdump

Ifølge avisen Gudbrandsdølen Dagningen er manden som er sigtet for at have sat ild på Dombås kirke 20. februar, en «lokal ung mand». NRK fastslog lørdag aften at han var «fra området».

Den som så NRK Kveldsnytt  (TV-avisen) lørdag, blev offer for falske nyheder fra statskanalen. Document meldte allerede klokken 20.53, at manden ifølge fængslingskendelsen «var sint og forbannet fordi en norsk mann har satt fyr på Koranen», og at « hans navn tilsiger at han har indvandrerbaggrund fra Mellemøsten eller Afrika».

Det er muligt NRKs nyhedsredaktion ikke følger Document fra minut til minut, men en god halv time senere, klokken 21.30, meldte NTB følgende:

– Han har opgivet som grund til handlingerne, at han var vred og forbandet fordi en norsk mand har sat ild på Koranen uden at politiet har gjort noget ved det, skriver Hedmarken tingsret i kendelsen.

Det skal siges at NTB tilføjede dette til afsnittet efter tips fra Document, uden at kreditere os, men dét er en anden sag. Det betyder uanset hvad, at NRK vidste at dette ikke var en «lokal mand » halvanden time før udsendelsen.

ANNONSE

NRKs nyhedsafdeling kan ikke dække sig bag uvidenhed. Kanalen fører sine seere bag lyset.

Det samme gør lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen (GD), som allerede i titlen slår fast at vi har at gøre med en «lokal ung mand». Avisen hænger rigtignok oplysningen op på politiet: «Politiet: Lokal ung mand indrømmer at have antændt Dombås og Sel kirke», uden at det gør sagen bedre. Journalister kan ikke dække sig bag hvad andre – heller ikke politiet – siger. Man har et selvstændigt ansvar for at tjekke oplysninger, og som alle andre redaktioner har også GD tilgang til kendelsen fra Hedmark tingrett.

                        Førstesidehenvisning. Artiklen ligger bag mur.

Efter kort tid fjernede GD henvisningen til nyhedsartiklen fra sin Facebook-side. Ifølge Documents kilder haglede det ned med kritiske kommentarer i kommentarfeltet. Måske GD syntes det var ubehagelig at blive klædt af- af sine egne læsere?

Vi ved det ikke, for når vi ringer til avisen, får vi ikke noget svar. Document prøvede søndag aften at ringe til både ansvarlig redaktør Tom Martin Kj. Hartviksen, nyhedsredaktør Anne Marie Løkken og reporteren, som har fulgt denne sag, Einar Almehagen. Ingen svarede.

Når vi scroller lidt længere ned på GDs Facebook-side, finder vi en anden sag om samme tema: «Kirkevokterne», som handler om at bygdesamfundet tager ansvar, når kirkerne er truet. Der finder vi følgende kommentarer:

Flot at GD ikke lægger info om kirkeafbrænderen op! Godt at det bliver præciseret fra politiet, at det er en «lokal ung mand »! Sådan undgår vi racisme! Alt støv fejes ind under gulvtæppet, der bliver det borte!

Skræmmende og horribelt at GD prøvede at gøre den stolte lokale ungdom til syndebukke, for at dække over en voksen 28- årig, som hverken er norsk eller ung … men en muslimsk/islamist.

Og GD sletter sit indlæg vedr. at branden er opklaret og at det er en ung lokal mand, efter at mange på en rolig måde påpeger misinformationen. GD bedriver desværre tilsløring og fake news.

Avisen har ikke svaret på anklagerne fra læserne.

 

Lokalavisen i Oppdal, OPP, omtaler sigtede som “En mann i 20-årene fra Nord-Gudbrandsdal”, til trods for at NTB-meldingen de bruger, ikke indeholdt den formulering. Avisen opdaterede sagen klokken 10.55 søndag, uden at tage det, som står i NTBs sidste versioner om hævnmotivet, med. Tilfældigt?

Hamar Arbeiderblad skriver ikke annet om siktede enn at han «bor i Nord-Gudbrandsdal», og ingenting om motivet.

Samme med VG: «bor i Nord-Gudbrandsdal». Ingenting om hevnmotivet.

Oppdatering: Mandag morgen gjorde en av våre lesere, bosatt i distriktet, oss oppmerksomme på at avisen Vigga, som er en lokalavis for Lesja og Dovre har gått motstrøms og laget en sak med tittelen Var sint på grunn av koranbrenning (bak mur).

ANNONSE

Mest læst

De blev til monstre

Servicemeddelelse

Manifest i en mørk tid