Nyt

Coronaen bryder samfundskapitalen ned. Det har Sverige ikke for meget af. Fortællingerne fra politifolk, der bliver truet, ikke bare på arbejdet, men også privat, fortæller om en stat, der ikke evner at beskytte sit eget voldsmonopol.

Budskabet, fra de her politifolk til Stefan Löfven, er: Hvis han ikke vågner, ender han med ikke at have noget politi.

Virkeligheden er noget anderledes i Danmark. Men Folketinget har ikke reageret med skærpelser af straffen til alle de vanvidsbilister, der dræber i trafikken. Som denne sag for ti år siden, næsten på dagen:

Fra Ekstra Bladet – Dødsbilist gik grinende rundt (ikke online).

“En lille families verden sank i grus med et brag på omfartsvejen ved Assentoft på Djursland onsdag ved 18.30-tiden. Braget kom fra en alkohol- eller narkopåvirket, 41-årig mand bag rattet i en vens blå Mitsubishi, som han med 140 km/t. pludselig svingede over i Sonja Bach Nielsens kørebane. 

Den 41-årige mor til Martin på 13 og Kasper på otte år havde ikke en chance for at undgå ulykken, som hun døde af cirka 40 minutter efter braget. Hendes to sønner var også med i bilen. Sonjas liv stod ikke til at redde, men en trøst i himlen for den omsorgsfulde mor og plejehjemsassistent må det være, at sønnerne ser ud til at overleve..

Mindre end et døgn efter ulykken, torsdag eftermiddag, haltede den 41-årige vanvidsbilist, som sigtes for uagtsomt manddrab og hensynsløs kørsel i påvirket tilstand, ind i mødelokale G i retten i Randers…

Da politiet ankom til ulykkesstedet, gik den 41-årige grinende rundt midt på kørebanen, og det var umuligt både for politi og ambulancefolk at komme i kontakt med manden. 

Op mod en time inden havde dødsbilisten fra Århus V med tamilsk baggrund i den grad advaret omgivelserne om sin vanvidskørsel, da han ramte en anden bilist under en selvmorderisk overhaling på Ebeltoftvej ved Feldballe. 

– Jeg var på en mystisk energidrik, jeg ikke kender, men jeg var ikke påvirket af alkohol eller stoffer, sagde den 41-årige på forståeligt dansk…”

Forholdene i Sverige er en advarsel til Danmark. Man kan vælge ikke at tage signalerne seriøst. Men kan ikke sige, at man ikke var blevet advaret.

ANNONSE