Kunstbilde

Tiziano Vecelli (c.1490-1576)
Olje på lerret, 118 x 279 cm, Galleria Borghese, Roma.

Bildets italienske titel, Amor sacro e amor profano, er ikke dokumentert før 1693. På galleriets nettsider leser vi (tekst bare på italiensk) at bildet trolig er malt i forbindelse med venezianeren Nicolò Aurelios bryllup med Laura Bagarotto fra Padova i 1514. På den romerske sarkofag de to damer sitter på, (skal vi si) bruksendret til en brønn, finner vi brudgommens familievåpen like under metallskålen til venstre for den lettkledde damen, som vi sannsynligvis kan forstå som kjærlighetsgudinnen Venus.

Den påkledde damen er pyntet som brud, med myrtekrans og et hvitt og et rødt erme. Den lille fyren bak sarkofagen, som morer seg med å plaske i vannet, er nok den som Johan Herman Wessel i Kierlighed uden Strømper omtaler som den lille Snottede! som skyder Folk med Pile, i.e. Amor.

(Glem ikke å klikke på bildet for høyere oppløsning).

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Læs også