Kunstbilde

Ivan Ivanovitsj Sjisjkin (1832–1898)
Olje på lerret, 95 x 67 cm, Det russiske muséet, St. Petersburg
Russisk titel: Тевтобургский лес – Tevtoburgskij ljes

Sjisjkins best kjente malerier hentet sine motiver fra det russiske landskapet, men han besøkte også både Tyskland og Sveits.

Teutoburgerskogen er særlig kjent for det slaget som sto der i år 9 mellom romerske styrker under Publius Quinctilius Varus (46 fvt-9 evt), og germanske stammer under Arminius (18/17 fvt–21 evt) – på tysk kalt Hermann der Befreier.

Slaget – eller kanskje heller bakholdsangrepet – førte til at tre romerske legioner ble utslettet, og den romerske ekspansjon nordover stanset opp for godt. I steden la romerne vekt på å forsvare den eksisterende grense.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte

Læs også