Kunstbilde

De avbildede her ser ut til å være en jødisk brud i tradisjonell yemenittisk stas, omgitt av hva som sannsynligvis er hennes mor og hennes søstre. Henna-seremonien hørte også til blant bryllups-forberedelsene.

Høysangen (Schir ha-schirim) 4,9-16 (DNB 1930):

Du har vunnet mitt hjerte, min søster, min brud! Du har vunnet mitt hjerte med et eneste øiekast, med en av kjedene om din hals. Hvor liflig din kjærlighet er, min søster, min brud! Hvor meget bedre er ikke din kjærlighet enn vin, og duften av dine salver bedre enn alle velluktende urter! Av honning drypper dine leber, min brud! Honning og melk er under din tunge, og duften av dine klær er som duften av Libanon.

En lukket have er min søster, min brud, et avstengt vell, en forseglet kilde.

Du skyter op som en lysthave av granatepletrær med sin kostelige frukt, som cyperbusker og narder, nardus og safran, kalmus og kanel med alle slags viraktrær, myrra og aloëtrær og alle de beste velluktende urter. En kilde i havene er du, en brønn med levende vann og strømmer fra Libanon.

Våkn op, nordenvind, og kom, sønnenvind! Blås gjennem min have, så dens duft kan strømme ut! Gid min elskede vilde komme til sin have og ete dens kostelige frukt!

Det er ikke kjent eksakt når det jødiske nærværet i Yemen begynte. Én tradisjon sier at Dronningen av Saba tok med seg jødiske håndverkere dit etter sitt besøk hos kong Salomo, men en yemenittisk tradisjon hevder at en gruppe jøder tok profeten Jeremias’ forutsigelse av templets ødeleggelse på alvor, og emigrerte til Yemen i 629 fvt, 42 år før ødeleggelsen fant sted. Historikere antar jøder fulgte de eksisterende handels- og skipsfartveier rundt 900 fvt. Men de tidligste kjente kilder om jøder i Yemen er fra 200-tallet evt, altså etter Bar Kochbas opprør i 132 evt. Mere om jødene i Yemen kan man lese her og her.

Etter opprettelsen av Israel i 1948 ble 45 av i alt 46 000 jøder evakuert fra Yemen i Operation Magic Carpet i tidsrommet juni 1949 – september 1950. I dag finnes det praktisk talt ingen jøder i Yemen.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også