Kunstbilde

Ukjent kunstner, marmorportrett av keiser Augustus, Ny Carlsberg Glyptotek, København
Foto: Richard Mortel, Wikimedia Commons.

Gaius Julius Caesar Augustus (63 fvt-14 evt) var den første i rekken av romerske keisere (imperatores), og regjerte fra 27 fvt til sin død.

Han var født som Gaius Octavius, og etter at han ble adoptert av sin grandonkel Gaius Julius Cæsar tok han navnet Gaius Julius Cæsar Octavianus. Han fikk senere tilnavnet Augustus, som visstnok betyr noe i retning av Den ærverdige.

Dette usedvanlig velbevarte marmor-portrettet skal ha vært funnet i Fayuum i Egypt, men det kan ikke spores lengre tilbake enn til den gresk-egyptiske kunsthandler Alexander Dingli, som solgte det til Glyptoteket i 1896. Det sies å ha vært funnet sammen med portretter av Augusti ektefelle Livia og hennes sønn Tiberius, (Augusti adoptivsønn og etterfølger som imperator).

Vi går nå inn i august måned, som er oppkalt etter Augustus, på samme måte som juli har sitt navn fra Julius Cæsar. Det fortelles at da man foreslo hans etterfølger Tiberius å oppkalle en måned etter ham, spurte Tiberius hva man i så fall skulle gjøre når alle tolv måneder var oppkalt etter keisere.Og dermed har vi fortsatt september – og ikke tiber måned.

ANNONSE

Augusti pannelugg, med “hummerkloen”, er et ganske sikkert tegn på at det er ham som er portrettert.

ANNONSE

Læs også

Læs også