Kopierede/fra hoften

Så Lords of Chaos i går. Den handler om det norske band Mayhem og fremvæksten af black metal / svartmetall. Black metal er sandsynligvis den mest radikale kunstretning siden de italienske futurister. Ikke kun på grund af kirkefabrændingerne, satanismen, ansigtsmalingen og mordene i miljøet, men også fordi genren, i hvert fald hvad musikken angår, ikke gjorde meget for at komme lytteren i møde i forhold til “god” lyd.

Filmen går kronologisk frem og skildrer udviklingen af miljøet, der ifølge filmen radikaliseres, da Varg Vikernes (fra Burzum) bliver en del af det. Det er en grov forsimpling. Men Vikernes og andre gik fra at tale om kirkeafbrændinger til rent faktisk at sætte ild på en række trækirker i Norge, så radikaliseringen var konkret.

Varg Vikernes bliver fremstillet som filmens skurk, og han har da også taget afstand fra filmen ved at udtale, at filmen langt fra er i overensstemmelse med sandheden (hvad den nu heller giver sig ud for at være). Desuden er Vikernes fortørnet over, at hans figur i filmen spilles af en “fed .øde” (min censur, red.).

ANNONSE

Vikernes’ modpart Euronymous, der bliver spillet af Macaulay Culkin ‘s lillebror Rory, er en mere nuanceret figur og filmens “helt”. Om denne helterolle er rimelig er også et åbent spørgsmål. Der har i black metal miljøet været mange gnubbede ord vendt mod Euronymous, som i filmen og virkeligheden ender med at blive dræbt af Varg Vikernes efter en disput om penge, men sikkert også om rollen som alfahan i black metal miljøet.

Man kan sagtens se filmen, selvom man ikke er interesseret i black metal, da musikken (som lyd) spiller en minimal rolle i filmen. Filmen er anbefalelsesværdig, og især er det forfriskende at se en film med skuespillere, som man ikke kender fra alle mulige andre sammenhænge. Men måske kan filmen være en smule svær at følge med i, hvis man slet ikke har noget kendskab til black metals historie.

Se også
Selvantænder – allahu akbar i Skagen

ANNONSE