Nyt

Vort Fatum – en black metal-festival på spillestedet Mayhem i København – blev lørdag angrebet af venstreekstremister med tilknytning til Antifa (Antifascistisk Aktion). Det beretter Radio24syv og Devilution – et webmagasin om hård rock og heavy metal. Devilution har en lang artikel om angrebet, der angiveligt blev udløst af det faktum, at Hendrik Möbus fra det tyske black metal-band Absurd var tilstede blandt publikum. Hendrik Möbus er dømt for mord og ifølge Wikipedia nynazist.

Devilution skriver:

“Black metal-festivalen Vort Fatum endte lørdag aften i kaos. Under koncerterne med Jordablod og Akitsa opstod der tumult og slagsmål.

En gruppe antifascister havde identificeret Hendrik Möbus blandt publikum. Han er en kendt nynazist og dømt morder, som i 90’erne og begyndelsen af 00’erne sad inde for mord og nazistisk propaganda. Endvidere er han frontmand i bandet Absurd, arrangerer festivalerne Asgardsrei og Hot Shower og driver selskabet Darker Than Black, altsammen med udgangspunkt i NSBM: Nationalsocialistisk black metal eller slet og ret nazi-black.

(…)
Tumulterne startede først under svenske Jordablods koncert. Kilde A skitserer det således:

“Til at starte med kom der to maskerede folk ind, imens bandet Jordablod spillede. De gik målrettet efter Hendrik Möbus, som stod over i merchboden sammen med sin kæreste, og så vidt jeg kunne se fik de begge lidt tæsk. Der var folk fra begge sider i slagsmålet, som heldigvis ikke varede længe, før de to maskerede igen gik ud eller blev smidt ud. Særligt kæresten virkede meget rystet over oplevelsen og var i smerter.”

ANNONSE

Ifølge en anden kilde var det ikke to, men fire personer, der stod bag overfaldet.

Kilde B: “Jeg står nogle meter foran Möbus, som opfører sig som velsagtens den mest stille og rolige person under festivalen. Nogle har fået nys om, at han var til stede og spredt det til udøvende Antifa’ere i området. Under Jordablod-koncerten vælger cirka fire maskerede personer at entrére salen med fast retning mod hjørnet og deres mål. Jeg mærker et puf, vender mig om og ser, at Antifa overlagt angriber ham, hans kæreste og to venner, begge mænd, med vold. Der er tumult, og de prøver at forsvare sig. Möbus mister sine briller, og alle fire bliver slået. Der er en dør, lige hvor dette sker, som nogle folk skubber dem og Antifa ud af. Jeg ser, at en af Möbus’ venner bløder fra tindingen, og kvinden kan ikke stå på sine egne ben efter slagene.”

(…)

Jordablod spiller deres koncert færdig, og efter dem spiller hollandske Vaal hele deres sæt uden problemer. Men da aftenens hovednavn, canadiske Akitsa, går på, opstår der tumult igen.

“Vi står lige i kanten af publikum midt for scenen, så da døren i entreen bliver klasket op kigger vi straks over, hvor 20-25 sort-maskerede personer går to-og-to i række mod den modsatte side af lokalet. Bandet spiller, og de fleste har ikke lagt mærke til de maskerede mænds tilstedeværelse. Der opstår tumult ved merchandiseboden, hvor arrangører og gæster prøver at stoppe de maskerede personer. Det udvikler sig her til håndgemæng, der bliver slået, sparket og til sidst bliver de personer, der er i merchandiseområdet, gennemsprøjtet med peberspray”, beretter kilde C, og kilde A supplerer:

“Senere under sidste band, Akitsa, kom der hvad jeg vil gætte på var en tyve styks maskeklædte folk ind. Der stod ingen i entréen, så de gik direkte ind uden indblanding og gik igen målrettet efter Hendrik Möbus, der fortsat stod nede i merchområdet. Det blev til noget større slagsmål den her gang, og der blev kastet røgbomber med peberspray og – vist nok – også tåregas. Det startede henne i hjørnet, hvor Hendrik Möbus stod, men bredte sig hurtigt til hele salen, så man umuligt kunne være derinde uden at føle ubehag. Langt de fleste gik udenfor, og bandet stoppede kort derefter, da de opdagede, hvad der foregik.”

(…)

“Vi står bare og ser det udfolde sig. Efter yderligere tumult går døren ved merchandiseboden op, og de maskerede personer vælter alt af bordene (merchandise, plader, flasker osv.) og fortsætter ud af lokalet”, siger kilde C.

Konfrontationen lurer
“Her bliver jeg prikket på skulderen af min kammerat der peger i retning af entreen”, fortsætter kilde C.

“Pludselig begynder min hals og næse at brænde og svie. Vi stikker vores jakker foran ansigtet og bevæger os hostende mod udgangen. Ude foran venter hele den maskerede bande i en halvcirkel i gårdspladsen, hvor der allerede står folk fra publikum overfor, med flasker i hånden og venter på noget, der godt kunne ligne optakt til ballade. Der sker dog ikke yderligere, og overfaldsmændene forlader scenen i en hast. “

Tore Tvarnø Lind går også ud af venuen og beskriver det, der møder ham, således:

“Jeg går udenfor og ser som det første en af gæsterne, som ligner en, der har fået en støvle i hovedet. Han bløder voldsomt og holder sig for ansigtet. Folk er rådvilde, og der er en, der løber rundt og råber efter vand på spansk. Det viser sig, at han havde fået peberspray i øjnene. De fleste står udenfor på det her tidspunkt, og der står mange foran mig, men jeg kan se måske 15-20 maskerede mennesker, som står i formation. Jeg når at tænke, at nu kommer der sgu masseslagsmål, men så sker der ikke mere. Jeg prøver at finde ud af, hvad der foregår, men det er et latterligt kaos. Vi er nogle, der rydder op i merchboden, og folk hjælper hinanden.”

”Udenfor stod de tyve maskeklædte og virkede klar til en konfrontation, og én gut stod tilmed med en stol, han var klar til at slå med eller kaste, men der var ingen modstand fra festivalens gæster, så de gik hurtigt igen. Kort efter kom politiet”, siger kilde A.
(…)

Aftenens hændelser var en rystende oplevelse for mange af de fremmødte. En af dem i publikum, som det gik slemt ud over, var briten Ben Townend, der er bosat i Danmark. Han endte med en brækket næse og en opsprættet læbe.

Devilution har været i kontakt med ham, og han fortæller, at han reagerede og greb fat i en person, da antifascisterne trængte sig på oppe ved merchboden, hvorfor han blev centrum for opmærksomhed.

Oven på weekenden kan han ikke trække vejret gennem næsen, ligesom han har skrammer rundt omkring i hovedet og i nakken. Han fortæller, at han skal undersøges på Gentofte Hospital på torsdag, og at han i øvrigt ikke er nazist.

(…)

For en af vores andre kilder har aftenen dog også ført til en revision af spillestedet Mayhem.

“Hvis arrangørerne af Vort Fatum ikke gør det klart, at de tager afstand fra en fascistisk tilstedeværelse under deres arrangementer, vil jeg ikke længere møde op til deres koncerter. Jeg kan ikke støtte nazi-sympatisører og føler mig ikke tryg”, lyder det fra kilde D.

For andre ligger skylden udelukkende hos Antifas overfaldsmænd.

“Mit forhold til Mayhem har ikke ændret sig. Arrangørerne kunne ikke holde Antifa’ernes indtrængen tilbage, men en dørmand kunne nok have mindsket chancerne for overfald set i bagklogskabens lys”, lyder det fra kilde B.

(…)

Mayhems booker og ansvarlig for festivalen, Jesper Bagger Hviid, har selv været ude og imødekomme kritikken med et opslag på Facebook søndag eftermiddag. Her skrev han:

“Hverken festivalen, de optrædende eller Mayhem var målet. Målet var en bestemt person i publikum. Han var altså ikke inviteret, men kom som gæst som alle andre. Han forsøgte at sprede sit budskab med flyers, men disse konfiskerede vi med det samme. Han prøvede endda også at afbryde koncerten for at tage ordet. Det nægtede vi ham selvfølgelig. Vi finder os ikke i vold på Mayhem og han vil derfor blive nægtet adgang fremover, da de maskerede hævnere følger egen vilje og derfor er ude af vores kontrol. Vi accepterer ikke vold af nogen art og vi booker ikke nazister. Mayhem handler kun om musik.”

Möbus selv har efterfølgende kommenteret på aftenens hændelser på onlineforummet Nuclear War Now!, hvor han også har vedhæftet et screenshot af en udveksling med Jesper Bagger Hviid, hvor Hviid bekræfter, at Möbus har fået reserveret en billet med en +1-gæst til festivalen.

Det tegner en streg i sandet for en af vores kilder: “Jeg skal aldrig til hans (Jesper Bagge Hviids, red.) events igen”, siger kilde D.”

Arrangøren af Vort Fatum skriver om festivalen på Facebook:

“Vort Fatum 2019
Two nights of black metal at Mayhem, CPH

Friday:
19.00 → Open
20.00 – Henbane
21.00 – Grifla da la Secta
22.00 – Jordslået
23.00 – Verglas
00.00 – Carved Cross
01.00 ← Closed

Saturday:
19.00 → Open
20.00 – Ærekær
21.00 – Ascendency
22.00 – Jordablod
23.00 – Vaal
00.00 – Akitsa
01.00 ← Closed

Explanans:
Vort Fatum is not your avarage festival. It will take place within the walls and customs of Mayhem, CPH. This means there will be neither food nor a place to hang out. This festival will provide music and alcohol only.
Only partout tickets will be available (250 DKK). 75 tickets will be sold at the door. First come, first served…

Akitsa (Canada): https://youtu.be/U6Q5223r5DI

Carved Cross (Australia): https://youtu.be/7qdpcWpm7eo

Vaal (The Netherlands): https://www.youtube.com/watch?v=u5W5OMuLJBE

Verglas (Canada): https://www.youtube.com/watch?v=krm0TMVDPsI&t=256s

Jordablod (Sweden): https://ironboneheadproductions.bandcamp.com/track/liberator-of-eden

Henbane (Denmark): https://gondolinrecords.bandcamp.com/track/labyrintisk-grotte

Ærekær (Denmark): https://aerekaer.bandcamp.com/track/v

Jordslået (Denmark): https://jordslaaet.bandcamp.com/track/muld

Grifla da la Secta (Denmark/Switzerland): https://grifladalasecta.bandcamp.com/track/ala-tschairada

Ascendency (Denmark/Turkey): https://prophesiedascendency.bandcamp.com/track/culling-the-weak

NB. Cash and Mobile Pay only!

€ This festival is supported by Nørrebro Lokaludvalg € “


Tråd på Nuclear War Now!-forummet med Möbus’ egen udlægning af aftenen (kommentaren er siden blevet slettet). Via Devilution.

Se også
Udlænding anmelder Pernille Vermund for racisme

ANNONSE