Kunstbilde

Jozef Israëls (1824-1911)
Olje på lerret, 137 x 148 cm, Rijksmuseum, Amsterdam

Nederlandsk titel: Joodse bruiloft

Bildet finnes selvfølgelig på Rijksmuseums nettsider.

Dette er et utmerket eksempel på de utfordringer (og her er det ikke ironisk ment) man kan møte når man skal avfotografere kunstverk. Versjonen fra Wikimedia Commons, som her er benyttet, er mørkere, og belysningen har trolig det som er kjent som en “lavere fargetemperatur” enn Rijksmuseums gjengivelse. Men er den ene versjonen “riktigere” enn den andre?

Vår subjektive oppfatning av farger “korrigeres” psykologisk ut fra det vi tidligere har sett, og oppfatter som “riktig”. Men det fotografiske materiale registrerer nådeløst det som er for hånden, eller snarere for optikken og det lysfølsomme materiale. Tidligere benyttet man analog film tilpasset forskjellige typer lys – dagslysfilm og kunstlysfilm – men i digital fotografi justerer man hvitbalansen. Så det endelige resultat blir et kompromiss mellom flere muligheter. Noen ganger kan resultatet bli vill-ledende eller rett og slett feilaktig, men aldri objektivt sett “riktig”.

ANNONSE

Læs også

Læs også