Kunstbilde

Pierre-Henri de Valenciennes (1750-1819)
Olje på lerret, 148 x 196 cm, Musée des Augustins, Toulouse.

Fransk titel: Eruption du Vésuve arrivée le 24 août de l’an 79

Som kjent omkom Plinius den eldre (23-79) i forbindelse med redningsarbeid ved dette utbruddet, som blant annet begravde byene Herculeanum og Pompeii under et tykt askelag. Ruinene ble ikke gjenoppdaget før mot slutten av 1500-tallet, selv om det lar seg påvise “gravearbeider” (les “plyndringstokter”) fra tidligere tider. Herculaneum ble gjenoppdaget i 1748, og i 1763 ble Pompeii endelig identifisert. Siden den tid har det pågått seriøse utgravninger, og det er fortsatt mye igjen å oppdage.

Plinius den eldres nevø og adoptivsønn Plinius den yngre (61-c.113) forteller om sin adoptivfars endeligt i et brev til sin nære venn historikeren Tacitus (c.56-c.120), og det er fra dette brev kunstneren har hentet inspirasjon til begivenhetene i bildets forgrunn.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria

Læs også