Kunstbilde

Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770)
Olje på lerret, 250 x 357 cm, National Gallery of Victoria. Melbourne.

Giovanni Battista Tiepolo var i sin samtid kanskje den internasjonalt best kjente maler av den sene venezianske skole. Han var aktiv i store deler av Europa, både med fresko- og oljemaleri.

Motivet her er hentet fra Plinius den eldres (c. 23-79) beretning om Kleopatras bankett, der Kleopatra (69-30 fvt) og Marcus Antonius (83-30 fvt) skulle konkurrere om hvem av dem som kunne arrangere den mest kostbare banketten. Kleopatra vant overlegent ved å ta en perle hun hadde i øret, slippe den i et beger eddik, og drikke det når perlen var oppløst.

Som kjent består perler av kalsiumkarbonat, og i kontakt med syre oppløses karbonatet og CO2 blir frigjort. Man får da en oppløsning av kalsiumacetat (på latin er eddik acidum aceticum), som ikke er spesielt giftig i små mengder.

ANNONSE

For øvrig er dette et meget bereist bilde. Det havnet først i Dresden, før det ble kjøpt av Katarina II av Russland, hvor det  havnet i Eremitagen i St. Petersburg i 1801. I 1932 ble det solgt til en engelsk kunsthandler, og i 1933 var det på plass i Melbourne, hvor det fortsatt befinner seg.

Det sies at modellen for Kleopatra i dette bildet var Tiepolos ektefelle siden 1719, Maria Cecilia Guardi (1702-1770), en søster av hans venezianske malerkollega Francesco Guardi (1712-1793).

ANNONSE

Læs også

Læs også