Kunstbilde

Joseph Mallord William Turner (1775-1851)
Vannfarger på papir, 28,6 x 39,7 cm, Yale Center for British Art, New Haven, Connecticut.

Turner besøkte Italia to ganger, Venezia, Roma og Napoli 1819-20 og til Roma 1828-29. Han kan ha vært i Napoli-området omtrent samtidig med vår egen I. C. Dahl, men om de møttes personlig er ikke sikkert.

Vesuv i nærheten av Napoli er den største aktive vulkan på det europeiske fastland. Opp gjennom tidene har den hatt mange, til dels dramatiske utbrudd. Ett av de tidligste dokumenterte skjedde i år 79, i begynnelsen av keiser Titus’ regjeringstid, da blant annet byene Herculaneum og Pompeii ble dekket av vulkansk aske, og først gjenoppdaget i 1592 og tiden deretter.

Fra omtrent slutten av 1200-tallet var Vesuv ganske rolig, men i desember 1631 var det et stort utbrudd, og senere høy aktivitet med større og mindre utbrudd helt fram til 1944.

ANNONSE

Hvilket av disse utbrudd Turner har foreviget kan man ikke si sikkert, men I. C. Dahls malerier er basert på utbruddet i desember 1820.

ANNONSE

Læs også

Læs også