Kunstbilde

Anne-Louis Girodet de Roucy-Trioson (1767-1824)
Olje på lerret, 192 x 182 cm, Château de Malmaison.

Fransk titel: Apothéose des héros français morts pour la patrie pendant la guerre de la liberté

Den franske titel skulle bety noe i retning av: Guddommeliggjøringen av de franske helter som døde for fedrelandet under frihetskrigen.

Dette bildet ble bestilt i 1800 av Napoléon Bonaparte til Le Salon de Compagnie i Château de Malmaison, og viser hvordan de generaler som falt i revolusjonskrigene – Desaix, Marceau, Dampierre, Kléber, Caffarelli du Falga, La Tour d’Auvergne, Joubert, Championnet, Dugommier og Hoche – mottas i et ikke nærmere spesifisert paradis av selveste Ossian. I den øvre del av bildet jager den galliske hane den østerrikske ørn. På mange måter bryter bildet med Jacques-Louis Davids (1748-1825) neoklassisisme, og innleder den franske romantikk.

Ossian var den angivelige forfatter (rundt 300-tallet) av gæliske heltekvad, som James Macpherson (1736-1796) skulle ha samlet, oversatt til engelsk og utgitt i 1761 med titelen Fingal, an Ancient Epic Poem in Six Books, together with Several Other Poems composed by Ossian, the Son of Fingal, translated from the Gaelic Language. Disse tekstene ble innledningsvis mottatt med stor interesse – men etter hvert viste det seg at de med all sannsynlighet var forfattet av Macpherson selv. Enkelte mindre deler av tekstene kan ha et gælisk opphav, men noen komplett grunntekst ble aldri lagt frem.

ANNONSE

Læs også

Læs også