Kunstbilde

Jean-Léon Gérôme (1824-1904)
Olje på lerret, 84,6 x 63,3 cm, Clark Art Institute, Williamstown, Massachusetts

Fransk titel: Le Marché d’esclaves

Gérôme regnes blant de franske akademister, og konsentrerte seg spesielt om historiemaleri, gresk mytologi og ikke minst orientalisme. Fra 1853 gjorde Gérôme flere reiser til både Hellas og det nære Østen. Hans første besøk i Egypt, som på den tid var underlagt de tyrkiske ottomaner, fant sted i 1856.

Maxime Du Camp (1822-1894), fransk forfatter og fotograf, identifiserte stedet som slavemarkedet i Kairo. Flere av hans opplysninger rundt bildet er gjengitt her.

Som vi dessverre vet, er slaveri fortsatt ikke avskaffet i enkelte land.

I disse dager har bildet fått fornyet aktualitet. Alternative für Deutschland har, i forbindelse med det nær forestående EU-valget benyttet det i en plakat med teksten Damit aus Europa nicht ‚Eurabien‘ wird og Europäer wählen die AfD (Slik at Europa ikke blir “Eurabia” og Européere velger Afd).

Muséet har tatt det ille opp, og anmodet om at plakaten trekkes tilbake.

Til dette skal bemerkes at eiendomsrett til et åndsverk ikke er helt det samme som å ha opphavsretten til det. Mer enn 70 år har passert siden kunstnerens bortgang, og bildet har dermed for lengst “falt i det fri” – hvilket i praksis innebærer at bildet fritt kan gjengis og benyttes av enhver, uten å innhente tillatelse på forhånd. De idéelle og moralske rettigheter, som omtales i Bern-konvensjonen (grunnlaget for opphavsrett i store deler av verden) tilsier imidlertid at kunstneren alltid skal krediteres.

ANNONSE

AfDs bruk er i dette tilfelle trolig helt legal, og Clark Art Institute kan ikke med loven i hånd forlange at plakaten trekkes tilbake.

ANNONSE

Læs også

Læs også