Nyt

Fotomontage Samhällsnytt

Da to afghanske asylsøgere blev taget uden billet på et svensk tog, truede en af dem med at dræbe den kvindelige togbilletør ved at skære halsen over på hende.

Manden truede også med at voldtage og pisse på hende. Da han blev pågrebet af politiet havde han forfalskede pengesedler på sig, skriver Samhällsnytt.

De to afghanere kom til Sverige i 2015.

”Samhällsnytt” skriver at de to undgik at få deres asylansøgninger afvist takket være den såkaldte ”gymnasielagen”.  Den anden er tidligere dømt for voldtægt af et barn og blev dømt til udvisning, men blev frikendt af hovrätten (lagmannsretten).

Hændelsen udspilede sig på et tog på vej fra Boden mod Stockholm.

Det var klockan 06.17 den 15 februari som Sundsvallspolisen mottog en anmälan från tågvärdar på SJ. Enligt personalen hade två män smugit ombord för att sedan gömma sig på tågets toaletter och tjuvåka. När en tågvärd påträffade den ena mannen förpassades han av tåget i Härnösand. En stund senare påträffade man även hans kamrat som gömde sig på en toalett. När tågvärdarna skulle avvisa honom från tåget i Sundsvall blev han aggressiv.

Av polisanmälan framgår att den aggressive mannen är den 25-årige asylsökaren Fayaz Hosseini från Afghanistan. Han drog sitt finger över halsen mot en kvinnlig tågvärd och sade att han skulle ”cutta” (slangord för knivskärning) henne. Fayez skulle även våldta kvinnan och urinera på henne. Nedan ett utdrag ur SJ:s interna rapport.

Ifølge et id-kort Fayaz havde på sig er han født 11.12.1999. Efter flere afslag fik han til slut ophold i Sverige gennem gymnasielagen.

pastedGraphic.png

Frikendt for voldtægt af 11-årig pige

Den første mand, som blev afvist fra SJ-toget ved Härnösand station er identificeret som 18-årige Adulhaur Ghafori fra Afghanistan.

Samhällsnytt har tittat närmare på Abduhaurs brottsliga bakgrund. Så sent som den 11 januari i år dömde Luleå tingsrätt honom för våldtäkt mot barn vid två tillfällen efter att han tillsammans med ytterligare en afghansk migrant tvingat en 11-årig flicka till analt och oralt samlag i Boden.

pastedGraphic_1.png

Tingsrätten beslutade att Abdulhaurs skulle avtjäna nio månader i sluten ungdomsvård och sedan utvisas ur landet i 10 år. Av tingsrättens dom framgår att Adulghaur saknar anknytning till det svenska samhället. Abdulhaur överklagade tingsrättsdomen till Hovrätten för Övre Norrland som frikände honom och därmed upphävde beslutet om utvisning.

Detta eftersom man ansåg att det fanns brister i polisutredningen, bland annat uppges männen ha «kommunicerat på sitt språk». Men enligt hovrätten har männen olika modersmål eftersom den andra gärningsmannen var libanes. Den våldtagna flickan uppgav även en ålder på Adulghaur som inte stämde överens med folkbokföringen.

«Med de brister som finns i utredningen anser hovrätten därför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att den person som målsäganden kallat Abdul är Adulghaur Ghafori. Adulghaur Ghafori ska därför, med ändring av tingsrättens dom, frikännas helt från åtalet.»

Møntfalskneri

Da Sundsvall-politiet visiterer Fayaz i arresten finder de 30.620 kroner i en sko. Politiet konstaterer at det drejer sig om forfalskede sedler. Man konstaterer også at Adulhaurs fingeraftryk findes på sedlerne.

ANNONSE