Kunstbilde

Michaelina Wautier (1617-1689)
Olje på lerret, 270,5 x 354 cm, Kunsthistorisches Museum, Wien

Michaelina Wautier omtales også som Woutiers, hvilket antyder hennes flamske bakgrunn, Hun ble født i Mons i det som nå er Belgia, og fra rundt 1640 bodde hun i Bruxelles, der hun hadde atelier sammen med sin bror Charles (1609-1703), som også var maler. Det diskuteres fortsatt hvem av dem som har malt hvilke bilder.

Michaelina Wautier var i sin samtid en meget anerkjent kunstner, men etter sin bortgang ble hun relativt raskt bortglemt, og mange bilder som man senere mener er utført av henne, ble tilskrevet andre kunstnere.

Motivet er her den romerske vingud Bacchus, som er identifisert med grekernes Dionysos, gud for vin, fullskap og generell løssluppenhet og ekstase, og hans opptog med silener, satyrer og bacchanter. Ut fra et bevart selvportrett virker det som om den lettkledde damen til høyre, med rød kjole, er ingen ringere enn kunstnerinnen personlig. Hun er i alle fall den eneste med blikket rettet mot tilskuerne.

ANNONSE

Helt siden antikken har fremstillinger av vinguden Bacchus/Dionysos variert sterkt. Vi møter ham både som en godt voksen, langskjegget mann, eller en skjeggløs yngling, sterkt beruset eller klink edru. Her har Michaelina Wautier valgt å fremstille ham som en fleskete fyllik som knapt er i stand til å gå – en ganske sterk kontrast til Tizians skildring av Dionysos’ møte med Ariadne på Naxos (1520-23), National Gallery, London.

ANNONSE

Læs også

Læs også