Nyt

Tungt bevæbnet politi lukkede nærmest Danmark hermetisk ned den 28. september, her ved spærringen af Øresundsbroen. 

En norsk statsborger med iransk baggrund er pågrebet af dansk politi, mistænkt for indblanding i en attentatplan på dansk jord.

Den norske sikkerhedstjeneste (PST) oplyser, at de har bistået det danske Politis Efterretningstjeneste (PET) i forbindelse med attentatplanerne i Danmark.

Manden skal være tilknyttet iransk efterretningstjeneste og have iranske rødder, ifølge sikkerhedstjenesten Politiets Efterretningstjeneste.

Dansk politi gennemførte en massiv aktion fredag 28. september. Store dele af Danmark blev lukket ned. Der dannede sig milelange køer i eftermiddags myldretiden. Hvad var grunden? spurgte publikum og medierne, og svarene var meget tynde.

Nu løfter PET-chefen Finn Borch Anderssen på sløret. Det var en iransk attentatplan mod en person bosat i Danmark.

Den som påtog sig “jobbet” var en norsk-iraner, som blev pågrebet 21. oktober.

– En norsk statsborger med iransk oprindelse blev den 21. oktober anholdt. Den pågældende er nu varetægtsfængslet. Han er sigtet for at have sat den iranske efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark samt for at have taget del i forberedelsen af et attentatforsøg, siger Finn Borch Andersen.

Vedkommende nægter sig skyldig.

PET-chefen siger, at norsk-iraneren deltog i planlægningen af attentatet:

PET-chef Finn Borch Andersen siger på en pressekonference tirsdag, at den norske statsborger blev pågrebet for at have bragt den iranske efterretningstjeneste i stand til at fungere i Danmark.

– Der er kort sagt tale om en sag, som handler om iransk efterretningstjeneste, som efter vor opfattelse planlagde et attentat i Danmark, siger Borch Andersen.

Den norske statsborger er også sigtet for at have taget del i forberedelserne af attentatet.

Baggrunden for iranernes vrede var et attentat i byen Ahvaz mod en parade fra Revolutionsgarden. Eksil-iranere i Ringsted har en tv-kanal, hvor de havde hyldet angrebet, hvor mange blev dræbt.

Den danske ambassadør blev indkaldt til samtale i Teheran. Men det kan se ud som om Teheran ønskede at sende et budskab: – Vi kan slå tilbage selv om I befinder jer i Danmark.

ANNONSE

Dansk politi siger, at eksil-iranerne fremdeles er truet, særlig en af dem:

– Der vil fortsat være behov for omfattende sikkerhedsforanstaltninger omkring de iranere, som skal have været målet for den nu varetægtsfængslede mands attentatplaner, siger Finn Borch Andersen.

– Trusselen mod de aktuelle personer er alvorlige, for én af dem er den særdeles alvorlig, siger PET-chefen.

Leder af ASMLA. (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz).

 

ANNONSE