Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

Fra Europavei 134 i Røldal (Odda kommune) krangler den smale Riksvei 520 seg over fjellet til industristedet Sauda ved fjorden innerst i Ryfylke. På det øverste punktet står det en bauta med et beskjedent bronserelieff av Knut Vesthassel fra Hellandsbygd i Hordaland. Ingen ytterligere informasjon på bautaen. Vesthassel var direktør i AS Saudafallene, et av de betydelige kraftanleggene på Vestlandet. Bygging av en vei fra Sauda mot Østlandet via Haukeli var såvidt begynt da Vesthassel med full tyngde kastet seg inn i kampen for å få den fullført. Det ble den i 1960.

Veien er vinterstengt, og selv om sommeren skal man ha litt gode nerver for å tilbakelegge strekningen. Bildet hadde nok ikke blitt tatt denne sensommerdagen uten at de jagende, hvite skybankene hadde tårnet seg opp til en perfekt posisjon. Her var skyene like viktige som direktøren.

ANNONSE

Læs også

Læs også