Nyt

Moderaternas partiledelse møder modstand internt fra sine egne mod den fortsatte udefrysning af Sverigedemokratene i Riksdagen. De mener principrytteriet er gået for langt.

Partiledelsen ved, at boykotlinjen ikke længere har samme støtte som før. Den forsøger derfor at mørklægge trufne beslutninger.

Fredag eftermiddag blev den 70 mand store rigsdagsgruppe orienteret af partileder Ulf Kristersson og parlamentarisk gruppeleder Tobias Billström. De orienterede om hvordan partiet ville stemme ved valget af talman (præsident) for Riksdagen mandagen.

Men de fortalte ikke resten: De talte ikke om at de havde aftalt med Centern og Liberalerna ikke at støtte SDs kandidat til vicepræsidentposten.

– De ”glömde” då att informera gruppen om att man kommit överens med alliansen att neka SD ordförandeskap i utskotten och att man kommit överens om att avstå voteringen vad gäller andre vice talman, säger en moderat riksdagsledamot.

Da gruppen fik hele sandheden at høre søndag eftermiddag var der flere som blev forbistret vrede.

Hanif Bali ledte an i kritikken af partilinjen og næsten ingen støttede Tobias Billström.

Han gav udtryk for at de var enige i sagen, men havde indgået en aftale med Centern og Liberalerna. De hader SD ligeså meget som venstrefløjen gør. Men flere og flere begynder at blive træt af dette spil blandt Moderaterna.

Enligt Expressens uppgiftslämnare ska gruppledningen då ha uttryckt att den ”höll med i sak, men att detta var en eftergift till Centerpartiet och Liberalerna”.

SD:s kandidat till posten som andre vice talman, Björn Söder, förlorade den första omröstningen mot Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve med röstsiffrorna 80-147.

I den andra och tredje omgången blev siffrorna 82-149. Därmed stod det klart att 20 riksdagsledamöter som inte tillhörde Sverigedemokraterna ändå röstat för Björn Söder.

Et borgerligt parti stemmer åbenbart hellere på en kommunist end på en SD’er. Det skurrer kraftig i mange Moderaters ører.

Ifølge kilderne ville flere have stemt på Söder, men de turde ikke, fordi fotojournalister gennem deres telelinser følger med i, hvad de stemmer.

Udelukkelse fra vicepræsidentposten er nok så alvorlig for SD. Det betyder at partiet nægtes indflydelse. Hvordan kan Moderaternas ledelse tro, at SD vil støtte dem med en sådan indstilling?

 

Internt bråk i M inför valet av andra vice talman – flera ville stödrösta på SD

ANNONSE