Nyt

 

Efter den sidste tids stigning i antallet af migrantbåde i Middelhavet nord for Libyen har Italien bedt Tripoli om at holde sig til aftalen om bevogtning af havområderne for at standse mennesketrafikken ud fra det nordafrikanske land, skriver Corriere della Sera

Reporter Fiorenza Sarzanini oplyser i Italiens newspaper of record at statsministerens kontor i Rom endnu ikke har grebet ind i sagen, men at forhandlinger med libyerne – både Haftar og Al Serraj – foregår via diplomati og efterretningskanaler, ikke mindst med sigte på patruljering af grænseområderne mod Tunesien. 

Problemet forbliver militserne, som hidtil har spillet en fundamental rolle i bekæmpelsen af menneskesmuglernes virksomhed.

I de sidste uger har alt forandret sig, og som man kunne forvente er signalet til Rom sendt: Uden en bekræftelse på aftalen vil der blive konsekvenser.

Meddelelsen er en form for afpresning: Konsekvenserne er naturligvis at menneskestrømmens sluse igen åbnes  fuldt op. Det anslås at ca. 50.000 migranter i øjeblikket venter på en chance til at begive sig ud på havet.

ANNONSE

Officielt bliver standsningen af kontrollerne tilskrevet sammenstødet som skete mellem fjendtlige militser da præsidentpaladset i Tripoli blev stormet og præsidentens vagter angrebet, men det ser ud til at andre faktorer har afgjort beslutningen om ikke at udføre kontroller, så de kriminelle organisationer igen får frit spil til at sende flere migranter.

Italias ambassadør i Tripoli, Giuseppe Perrone, mødte for nylig udenrigsminister Mohammed Siyala for at 

«understrege hvor vigtig aftalen med libyerne er for den nye italienske regering».

I den forbindelse kundgjorde han intensionen om

«at genoptage det bilaterale samarbejde på alle niveauer på så forskellige felter som handel, investeringer og kultur».

Dette sidste kan vanskeligt være andet end kodesprog for at de «andre faktorer» er at libyerne vil have flere penge, og at den nye italienske regering – i lighed med den gamle – er rede til at give dem det.

   

 

ANNONSE