Kunstbilde

El Greco (1541-1614)
Detalj (øverste del) av Bebudelsen, olje på lerret, Prado, Madrid

El Greco signerte sine bilder som Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – Dominikos Theotokopoulos, og ofte med tillegget Κρής – Kris (fra Kreta, der han var født). Den gang var Kreta underlagt republikken Venezia. Etter utdannelse som ikonmaler i den byzantinske stil, oppholdt han seg en tid i Italia, før han endelig slo seg ned i Toledo i Spania.

At engler er dyktige musikere er dokumentert i mange kunstverk, blant annet i Ghent-alteret av brødrene van Eyck, av Hans Memling, og i Isenheim-alteret av Matthias Grünewald. Fra venstre den formodentlige dirigent med en notebok, en skalmeie eller pommer (treblåseinstrument med dobbelt rørblad som en obo), et clavichord (en forløper for hammerklaveret), en luttspiller, en harpist, og en bass-gambe (det er ikke en cello, det ser vi på de “hengende skuldre” og båndene på halsen). To av englene har ikke synlige instrumenter, og de deltar sannsynligvis som sangere, Hva som blir fremført, er ikke kjent, men det kan kanskje være noe i retning av dette Magnificat, skrevet av el Grecos samtidige Tomás Luis de Victoria (c. 1548-1611). Teksten er hentet fra evangeliet etter Lukas 1, 46-55, i den latinske oversettelse som kalles Vulgata – Den vanlige.

Victoria skrev messen musikken er hentet fra, til minne om den franske kong François 1ers seier i slaget ved Marignan i 1515.

Vi hører de to siste satsene, Magnificat og Salva nos Stella maris

Fremførelsen er ved l’Ensemble Doulce Mémoire, dirigent er Denis Raisin Dadre.

ANNONSE

Læs også

Læs også