Nyt

Leder Kuzu t.v. og minister Öztürk af samme parti t.h.. Wikimedia Commons

 

Ved det nederlandske nationalvalg i 2017 fik partiet Denk der primært er rettet mod tyrkere og marokkanere i Nederlandene tre ud af 150 pladser hvilket fik en af grundlæggerne Tunahan Kuzu til at erklære det som en succes.

Nu vil man videre og opstille i Tyskland. Det udtaler to andre partigrundlæggere til den tyske avisen Die Zeit.

Først vil man opstille til det kommende Europavalg.

I Nederlandene fik man ved kommunalvalget den 21. marts 2018 næsten trekvart af alle de tyrkiske stemmer og halvdelen af de marokkanske.

Om det samme kan nås i Tyskland handler i første omgang om man kan overskride spærregrænsen på fem procent. Den venstreliberale avis Die Zeit skriver, at de etniske vælgere der støtter partiet i høj grad kommer fra det socialdemokratiske parti i Nederlandene og at vælgerne med migrantbaggrund føler sig ”mistænkeliggjort” efter de senere årtiers islamiske terror. Endvidere kalder man Geerts Wilders politik for «højrepopulistisk» og at de andre partier i Nederlandene er slået ind på en «højrekurs».

I Tyskland er der allerede et migrantparti, Allianz Deutsche Demokraten som blev dannet i 2016 som protest imod den tyske forbundsdag fordømte det armenske folkemord. Partiet vil have kommunal valgret til udlændinge og kritiserer de tysk-tyrkiske forhold og vil have mere «religionsfrihed» jf. det tidligere socialdemokratiske partimedlem Adem Susam.

ANNONSE

Kritikere kalder partiet for Ergodans forlængede arm i Tyskland.

Die Zeit – Die Zeit  – Focus

 

ANNONSE