Nyt


Joseph Schuster. Foto: Freud / Wikimedia Commons.

Lederen for Jødernes centralråd i Tyskland (Zentralrat der Juden), Joseph Schuster, udtalte i et interview tirsdag med Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) – en offentlig radiostation for de to delstater – at han fraråder jøderne i Tyskland at gå med kippa i på offentlige gader, «til trods for at det i princippet skulle være en god ting at gøre det i trods».

Schuster anbefaler alternativt at kippaen dækkes til med en anden beklædningsgenstand, når man befinder sig på offentlig gade i Tyskland.

Udtalelsen kommer én uge efter en særdeles sindsoprivende video af en 21 år gammel israeler og hans arabiske ven, som bliver pisket med et bælte, mens araberen med bæltet skriger «Yahoud! Yahoud!» (Jøde! Jøde!) – en video som gik viralt på tyske sociale medier.

Israeleren Adam Arush har ellers ikke gået med kippa i sit nabolag hele livet. Til tysk TV fortæller han:

– Min ven fortalte mig at det at bære jødiske symboler offentligt i Berlin ikke er trygt

Og valgte derfor at bære kippaen som et eksperiment. Sådan gik det:

Én af de formodede gerningsmænd i denne sag skal have meldt sig selv til politiet. Ifølge tyske medier er manden som har meldt sig en 19-årig syrisk asylsøger, som har boet på asylmodtagelsescenter siden han kom til Tyskland i 2015.

ANNONSE

Merkel har omtalt ugerningen som en «grusom hændelse», og lovet at hun vil gribe til handling.

Med denne hændelse som kulisse udtalte Merkel sidste søndag overfor den israelske TV-kanal 10 News:

– Vi har nu et nyt fænomen, idet vi har flygtninge eller mennesker med arabisk baggrund som medbringer endnu en form for antisemitisme.

Det jødiske miljø i Berlin har imidlertid en anden tilgang end Jødernes Centralråd. Onsdag 25. april 18.00 afholder det jødiske samfund i Berlin en solidaritetsmarkering i den tyske hovedstad med det sigende navn «Berlin bærer kippa».

Også viceborgmester Uwe Becker i Frankfurt opfordrer offentligt til at deltage i markeringen, og lægger et billede af sig selv i kippa ud på nettet.

En talsmand for Jewish Forum for Democracy, organisationen, som først delte videoen af det antisemitiske angreb, fortæller i modsætning til Schuster at:

– Jeg plejede altid at råde mine venner og bekendte til ikke at bære kippa, for ikke at afsløre deres jødiske identitet. Jeg har ændret mening.

Vi er nødt til at gribe fat om nældens rod, kæmpe og blive synlige i offentligheden igen.

Chefrabbiner David Lau i Israel har også en stærk formaning til jøderne i Tyskland om at de skal fortsætte med at bære deres kippa med stolthed.

Kippaen er et symbol på at Gud altid våger over os, og anses derfor af praktiserende jøder som uundværlig.

Denne formaning kom ifølge YNet News som følge af at chefrabbineren blev spurgt til råds af jøder i Tyskland om hvad de kunne gøre, når de fra jødisk hold bliver frarådet at bruge kippaen. Udover dette, og mere betydningsfuldt, skal han ifølge samme avisers kilde have sagt at svaret på situationen i Tyskland er at gøre ”aliyah” – at flytte til Israel.

BBC – Le Figaro – Spiegel – YNet News – RBB24

 

ANNONSE