Nyt

 

Kun 15,4 procent af göteborgerne siger nu at de vil stemme på Socialdemokraterne. – En bombe, konstaterer Göteborgs-Postens kommentator Arne Larsson.

Socialdemokraterne har siddet på magten i Göteborg i lang tid, men partiet har tabt tilslutning, og nu ser partiet ud til at kollapse. En mulig antydning af, hvordan det vil gå ”sossarna” ved efterårets valg?

Når i tillæg et nyt parti kaldt Demokraterna opnåede 13,9 procent, valgte Sifo, som udførte målingen for GP, på eget initiativ at dobbeltkontrollere resultatet.

Larsson er alligevel ikke så overrasket.

Svensk Macron?

Han spekulerer på om en ny politisk kraft – noget tilsvarende Emmanuel Macron – skulle kunne vinde frem i Sverige:

Uden sammenligning i øvrigt med Frankrigs præsident, så er det præcis den her situation som Martin Wannholt og Demokraterna har identificeret og udnytter: en generel utilfredshed som løber langs hele den gamle højre-venstreskala.

I Göteborg rammer utilfredsheden Socialdemokraterna hårdest, ikke uden grund. Partiet har styret byen i årtier. Også regeringspartneren Miljöpartiet lider og er mere end halveret til 5 procent i målingen.

Man kan finde flere mulige forklaringer, som for eksempel at vælgerne i Göteborg er lede ved en udbredt korruptionskultur i kommunen. At køerne til ældreboliger og børnehaver er lange og voksende, at skolernes resultater varierer voldsomt fra skole til skole (der gives ingen point for at gætte at det hænger sammen med segregeringen), at boligmangelen er så akut at den hæmmer firmaer som skal rekruttere spidskompetencer udefra.

Oveni alt dette kommer den såkaldte Västlänken, en omstridt togtunnel. Den sag kan have ført mange af Socialdemokraternas vælgere over i Demokraternas favn – et parti som befinder sig i et slags diffust centrum.

ANNONSE

– Ikke i stand til at skille fiktion fra fakta

På Ledarsidorna.se mener Johan Westerholm at Socialdemokraterna ikke længere er i stand til at møde virkelige problemer i samfundet:

«I dag er ”historien” det centrale hos socialdemokraterne. En god historie kan bane vejen for en lysende karriere. En kultur er skabt, hvor målet med samfundsindretningen, historien og virkeligheden ikke hænger sammen, men blandes hulter til bulter. Hvad der er historie og hvad der er en saglig fremstilling formår partiledelsen ikke længere at holde adskilt. I stedet for en historie om fremtiden er den postmoderne kultur og de hårdt prøvede medarbejdere begyndt at skrive en historie om hvordan de tror verden ser ud.»

Westerholm er ikke nådig mod sine partikammerater:

«De Socialdemokratiske idealer vil altid findes. Men måske bliver de hjemløse i nogle årtier, hvis Löfven ikke lykkes med at rive sig løs fra postmodernismen og hippieaktivisterne. Og erstatte dagens rådgivere med noget som i hvert tilfælde ligner statsmænd på en god dag.»

Göteborg gir retningen?

Et er uanset hvad sikkert, skriver Arne Larsson: «mange i Göteborg vil have forandring».

Socialdemokratiske partier over hele Europa er imploderet som balloner i en kaktushave de sidste år. Indtil for nylig var der bare to undtagelser, to lande, hvor socialdemokratiske partier holdt sådan nogenlunde stand: Ap i Norge og sossarna i Sverige.

Det bliver interessant at se om Sveriges næststørste by vil give retningen for efterårets valg.

Sifo/GPs vælgerbarometer gennemførtes med tilfældigt udvalgt personer fra et webbpanel mellem 22. marts og 10. april 2018. De adspurgte er mellem 18 og 79 år. Sammenlagt 966 personer.

Resultaterne:

V: 13,2 S: 15,4 Mp: 5 C: 3,3 L: 6,3 M: 19,7 KD: 1,8 SD: 9,9 Fi: 4,2 Vägvalet: 5,6 Demokraterna: 13,9 Øvrige: 1,7

 

 

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!

ANNONSE