Nyt

Vælgerne i nabolandet svinger stærkt i Sverigedemokraternes (SD) retning. Partiets kernesager ligger i top som de vigtigste emner, hvis man spørger vælgerne.

Der er lang tid til valget i Sverige, men tendensen til at vælgerne orienterer sig mot SD bliver kun mere og mere udtalt. Holder det hele vejen, vil de etablerede partier stå til en kæmpe lussing.

I Inizio/Aftonbladets seneste måling definerer svenskerne indvandring og kriminalitet, for øvrig to nært beslægtede områder, som de vigtigste. Dette har længe været kerneområder for SD.

De spurgte måtte nævne tre områder, som de vigtigste for dem. Før valget i 2014 var det skole og ledighed som var de vigtigste områder.

For et par uger siden omtalte vi en anden undersøgelse fra Inizio som viste, hvilke partier vælgerne mente havde den bedste politik, indenfor flere definerede områder. Vælgerne mente SD «ejede» tre af dem, flere end noget andet parti; indvandringen, forsvaret og ældreomsorgenen. Af uforklarlige grunde blev folk på det tidspunkt ikke spurgt om kriminalitet.

Målingerne indikerer, at SD har et langt stærkere greb om vælgerne end det som fremgår af de sædvanlige parti gallup-undersøgelser. De viser en underliggende trend, som røber, at SD har et stort, og foreløbigt uforløst potentiale.

ANNONSE

Partiet er nu i den misundelsesværdige situation at:

  1. SDs to vigtigste sager også er vigtigst for det svenske folk, og
  2. Folket mener SD har den bedste politik på det vigtigste felt; indvandring.

Begge punkter er vigtige. Efter den forrige undersøgelse kunne man tænke, at selv om SD ejede tre politikområder, så kunne det have været områder, som ikke var specielt vigtige for vælgerne. Nu ser vi, at der er et sammenfald mellem de sagene SD scorer højt på, og de sager, som er vigtigst for vælgerne. (Dog undtaget kriminalitet, der ikke er målt på)

De aktuelle sager; indvandring og kriminalitet fylder meget i svenskernes bevidsthed.

Ved valget for godt to år siden var indvandring vigtigst for 19 procent af vælgerne, nu: 43 procent. Det er næsten lige meget som da temaet var varmest i oktober 2015 (46 %).

Kriminalitet (lov og orden) blev opgivet som værende det vigtigste af kun 9 procent ved forrige valg. Nu opgiver 32 procent at det er vigtigst for dem. Kriminalitet har aldrig før vært målt så højt af Inizio.

Det tredje vigtigste område er sundhed (sjukvård). Her vurderes SD at have den bedste politik (19 %), mod tidligere (18 %). Som Inizio selv kommenterer så ligger de to målinger praktisk talt lige. Også dette området er blevet styrket i svenskenes bevidsthed, om end ikke lige så meget som indvandring og kriminalitet.

På det fjerde vigtigst områdee, skole og uddannelse, vurderes SD at have den tredje bedste politik, efter Liberalerna og Socialdemokraterna. Men her, som på de fleste andre områder, vokser tilliden til SD eksplosivt; fra 4 procent før valget til 16 procent i dag. De andre partier taber vælgertillid.

– Blodbad

Det kan ende med et blodbad, som Lena Mellin skrev i Aftonbladet:

Det är enormt uppseendeväckande. Partistrategerna bör genast tänka ut en grundläggande krisplan om de vill undvika att nästa val blir ett blodbad. Det kan dock redan nu vara för sent. Sverigedemokraternds fäste i den svenska opinionen är långt mer omfattande än väljarbarometrarna, som mäter stödet för partierna, ger intryck av.

 

Aftonbladet: Totalsvängningen: Väljarnas nya agenda spelar SD i händerna

Aftonbladet/Inizio: SD vinner fråga efter fråga

ANNONSE