Nyt

Stillbillede: KTOTV / YouTube.

Palmesøndagsmessen i Saint Etienne-kirken i Trèbes blev naturligt nok præget af, at den 25 år gamle marokkaner Radouane Lakdim to dage i forvejen havde dræbt fire mennesker mens han råbte «Allahu akbar!».

Under gudstjenesten, som blev forrettet af Carcassones biskop Alain Planet, blev det fremhævet, at Arnaud Beltrame, politigendarmen som ofrede sit liv for et kvindeligt gidsel, var motiveret af sin kristne tro i arbejdet, skriver Corriere della Sera.

Tilstede i kirken, iført kjortler og kalotter, var også imamer som repræsenterer muslimske trossamfund på stedet, og dermed blev palmesøndagsmessen også omgjort til «et øjebliks broderskab mellem religionerne», skriver Frankrigs-korrespondent Stefano Montefiori. Under ceremonien omtalte biskoppen dem som «vore muslimske brødre».

ANNONSE

Ved messens afslutning tog sognepræst Philippe Guitard ordet og sagde:

«Nu må vi undgå at rette pegefingeren mod et helt miljø. Vi må ikke generalisere. Vi må lære at leve sammen, ikke til trods for vore forskelle, men med dem. 

Efter at have kondoleret de efterladte udtalte Mohammed El Habchi, leder for sammenslutningen af islamske foreninger i departementerne Carcassone og Trèbes, følgende:

«Mange beder os om at indrapportere radikale muslimer som er rede til at blive terrorister, og jeg forsikrer jer om at jeg ville have gjort det, hvis jeg vidste hvad han havde i sinde. Den unge mand kom af og til i moskeen. Som mange jævnaldrende var han der i tavshed. Han fremsagde sine bønner og gik sin vej. Vi har ikke de hemmelige tjenesters værktøjer. Hvis ikke efterretningstjenesterne kan klare at standse disse mordere, hvordan mener I så, at vi skal kunne gøre det?»

Med tanke på det store antal mennesker i Frankrig som i de senere år er blevet dræbt af unge islamistiske mænd, i henhold til en jihadistisk doktrin, som ikke er helt uden forbindelse til mainstream islam, får islamtalsmændene langt mindre kritisk søgelys på sig end man kunne forvente. Efter terrorangrebet i Norge for næsten syv år siden blev en række personer med svagere sociale og ideologiske bånd til terroristen Breivik langt mere ugleset end de «islamske brødre».

Område med vedhæftede filer

Se eksempel af YouTube-video Messe des Rameaux en l’église Saint-Etienne de Trèbes (Aude)

Messe des Rameaux en l’église Saint-Etienne de Trèbes (Aude)

 

ANNONSE