Nyt

En gruppe på omkring 80 demonstranter, bestående af både franske aktivister og illegale migranter i Frankrig, okkuperede sidste søndag klosterkirken Saint-Denis i Paris-forstaden ved samme navn, skriver Le Parisien

Under besættelsen af kirken, som varede i 15 timer, forlangte demonstranterne indført rettigheder for såkaldt papirløse indvandrere. Demonstranterne fjernede sig ikke før kirken blev indtaget af politiet, som brugte en times tid på at fjerne dem. Videooptagelser fra stedet viser, at politiet måtte bruge magt.
En person blev arresteret og demonstranterne fortsatte derefter til politistationen. Kirken blev lukket og sat under politibevogtning, mens aftenandagten blev aflyst pga. vanhelligelsen af kirkerummet.
Saint Denis-basilikaen er ikke en hvilken som helst kirke. Franske konger er blevet begravet der, helt fra Vestromerrigets fald og indtil den franske revolution, siden 900-tallet samtlige konger.

Karl Martell er blandt de begravede konger i kirken, som befinder sig i en forstad med stor indvandrerbefolkning.

Under optrinnet søndag begrænsede demonstranterne sig til respektløs adfærd, støj og en smule vold. Hvilke garantier har man for at lignende episoder i fremtiden ikke vil gå udover selve kirken eller nogen af gravene i den?

I et land, hvor en præst har fået struben skåret over mens han holdt messe, er det langt fra noget utænkeligt scenarie. Islamister lader gerne deres kristenhad gå udover bygninger og kunstværker også.

ANNONSE

Selv i fravær af så dramatiske hændelser rejses også spørgsmålet: Hvad slags fremtid er det, der venter kulturarven i et land, hvor denne ikke betyder noget for en stadig større del af befolkningen? Problemstillingen er langt fra kun relevant for Frankrig.

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE