Nyt

Bilde: Victoria Nuland var Assistant Secretary of State og leder af Europa- og Eurasienafdelingen i det amerikanske UD. Hun er også gift med Washington Post-kommentator og forfatter Robert Kagan. Hun blev kendt som Obama-administrationens ansigt overfor oppositionen i Ukraine. Foto: Wikipedia Commons

En ny bog fortæller, hvordan den tidligere britiske agent Christopher Steele fik kontakt til FBI og Obama-administrationen. Sidstnævnte købte Steele-rapporten med hud og hår og brugte den, for hvad den var værd – selv om den til denne dag ikke er blevet verificeret.

En Obama ansat startede Christopher Steele-FBI alliance

Bogen Russian Roulette er skrevet af de to journalister Michael Isikoff og David Corn fra Mother Jones. Begge mødte de Steele og skrev om rapporten i efteråret 2016. Isikoffs artikel for Yahoo News blev brugt af FBI som en uafhængig kilde til at underbygge Steele-rapporten, men i realiteten var Steele også Isikoffs kilde. David Corn skrev en artikel om rapporten, som fik FBI til at afbryde samarbejdet med Steele; aftalen byggede på, at han ikke skulle lække oplysninger til pressen.

ANNONSE

Begge forfatterne har altså været involveret i Steele-rapporten og brugen af den. Selv om de ikke kan bekræfte den, siger de god for, at det findes en forbindelse mellem Putin og Trump.

Det de siger om hvordan Steele fik kontakt med Obama-administrationen og FBI er alligevel interessant.

FBI

Steele havde arbejdet med FBI-agenter under efterforskning af korruption inden for FIFA. En af agenterne, Michael Gaeta, var stationeret ved ambassaden i Rom. Steele ringede ham op og sagde, han havde noget så brændbart at fortælle, at Gaeta måtte komme til London.

En FBI-agent skal have tilladelse for at gå ind i noget, som kan være politisk. Gaeta kontaktede amerikansk UD, hvor forespørgselen havnede hos Victoria Nuland,  chefen for Østeuropa- og Eurasia-afdelingen. Hun gav grønt lys.

“Within a few days, on July 5, Gaeta arrived and headed to Steele’s office near Victoria station. Steele handed him a copy of the report. Gaeta, a seasoned FBI agent, started to read. He turned white. For a while, Gaeta said nothing. Then he remarked, ‘I have to report this to headquarters.’”

Fuld gas

FBI og Obama-administrationen slugte rapporten med hud og hår. Der var valgkamp og rapporten blev «sat i arbejde». Heller ikke de to forfattere lægger skjul på, at Obama-topfolk som CIA-chef John Brennan forsøgte at udsprede rapporten. Brennan vidste også, at den var uverificeret. Når han bad politikere gå offentligt ud med den, var det for at starte en brand.

John Brennan ringede til mindretalslederen i Senatet, demokraten Harry Reid, og bad ham gå offentligt ud, hvilket Reid gjorde. Brennan sagde også, at Demokraternes datasystemer var blevet hacket, og at Trump-lejren formentlig havde været involveret i det.

He alerted him that Russia had hacked Democrat Party computers and suggested that the Trump campaign was in on the plot. This charge has not been substantiated more than a year later.

Mr. Brennan’s call was to prompt Mr. Reid to expose the news publicly, which he did. His open letter referred, without name, to the Page trip, something right out of the dossier, which had not yet become public.

Brennan brugte sin autoritet som CIA-chef til at sprede ubekræftede rygter om en af kandidaterne i en valgkamp.

State Department

I Udenrigsdepartementet lå man heller ikke på den lade side: Jonathan Winer brugte sin indflydelse til at koble Steele sammen med Sidney Blumenthal, en af Hillarys vigtigste forkæmpere. Da FBI afbrød forbindelsen til Steele, gik informationen i stedet for via State Department.

I mandags blev det kendt, at den nationale sikkerhedsrådgiver James Clapper lækkede oplysninger til pressen, mens Trumps team var ved at blive dannet. Det var på det tidspunkt, at lækagerne var mest intense. Den samme Clapper gik ud i pressen og beklagede, at nogen kunne lække sensitiv information. Det var ham, som var kilden.

Mer og mer kommer frem, som viser, at bagvaskelsen af Trump var et projekt som Obama-administrationen greb med begær. Det er dobbelt betænkeligt: Det er uhørt, at en administration aktivt griber ind i et valg for at ødelægge en kandidat. Det som gør sagen endda mer delikat er, at kandidaten som drog fordel af det, ikke selv havde rent mel i posen i forhold til Rusland.

Spørgsmålet, som står tilbage, er samspillet mellem russerne og Steele. Vi ved, at de som bestilte rapporten var firmaet Fusion GPS og at Demokraterne betalte, 12 millioner dollar. Men hvem var Steeles kilder?

At ingen af de centrale påstande i rapporten har kunnet bekræftes, er en stærk indikation for, at Steele blev fodret af russerne.

De, som sagde god for påstanden om Russian collusion, blev selv ofre for Russian collusion. Eller måske de ikke var ofre, måske de hele vejen vidste, hvad de gjorde?

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE