Nyt

Illustrationsfoto: Hegvald / Wikimedia Commons.

Hvis man vil vide hvor skoen trykker i dagens Europa, nytter det langt fra altid at bruge de traditionelle medier som informationskilde, men der er vel knapt noget andet sted, hvor deres uduelighed er større end i Sverige.

Nogle lyspunkter findes der dog. Den uafhængige svenske journalist Joakim Lamotte har den senere tid gjort sig bemærket med godt arbejde som når ud til hans mere end 150.000 følgere på Facebook, ikke mindst interviews med almindelige mennesker på gaden i Malmø.

I fjor afslørede Lamotte at svensk politi ikke havde tid til at efterforske en voldtægt og mishandling af en tolv år gammel pige i Stenungsund, nogen mil nord for Göteborg. Næsten otte måneder senere kan han rapportere om udviklingen i sagen: Nu er der blevet anlagt sag mod gerningsmanden, som ifølge Lamottes kilder er en 17-åring fra Syrien, og dermed kan sagen endelig komme for retten.

ANNONSE

Men i mellemtiden har han været på fri fod, og i den tid har pigen været bange for at gå ud. Det er mildest talt ikke spor rart:

Ved tilfælde, hvor han mødte hende på gaden hånede og truede han hende.

Fra politiets side var der dog komplet tavshed. Da pigens mor ikke orkede at vente længere kontaktede hun mig og berettede, hvad der var sket.

Moderen beretter, at det været en hård tid for datteren og at hun i flere tilfælde er blevet truet af den mistænkte voldtægtsmand.

I Sverige kan altså en indtrængende fra Mellemøsten komme og voldtage et barn, og ikke bare slippe for at blive fængslet, efterforsket og straffeforfulgt straks. Han kan også true og håne sit purunge offer over et tidsrum på mere end et halvt år derefter.

Når jeg tale med moderen retter hun skarp kritik mod det svenske retsvæsen som hun mener, har begået fejl fra første øjeblik og ladet en tolvårig pige gå i uvished måned efter måned efter at have været udsat for voldtægt. Visheden om ikke at være beskyttet mod sin overgrebsmand har gjort at både skole og privatliv er blevet ødelagt.

Hvad er det som er så meget vigtigere for svensk politi end voldtægt af et barn? Er det for mange mord? Eller er det, at nogen har skrevet noget stygt på Facebook?

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE