Kunstbilde

Emil Nolde (1867-1956)
Olje på lerret, 86 x 106 cm, Nationalgalerie, Berlin

Tysk titel: Christus und die Sünderin

Blant Emil Noldes bevarte verker finner vi mange med bibelsk motiv. Som kjent ble han karakterisert som en utartet kunstner av Hitler-regimet, han fikk maleforbud, og 1102 av hans arbeider ble beslaglagt. Flere av dem ble senere ødelagt, av både nazister og de senere sovjetiske okkupasjonsstyrker.

Dagens bilde ble i 1929 innkjøpt av Nationalgalerie, og innlemmet i samlingen av ekspresjonistiske bilder med religiøse motiver i Kronprinzen-Palais. Men en gang etter Hitlers Machtübernahme i 1933 ble bildene konfiskert. Noen, deriblant Synderinnen, ble tatt med i utstillingen Entartete Kunst, først vist i München i 1937, og senere i flere andre byer, deriblant Salzburg, fram til 1938. Heldigvis, får man nesten si, forsto nazistene at man kunne gjøre penger på å selge Entartete Kunst til utlandet. Synderinnen ble i 1939 lagt ut til auksjon i Galerie Fischer i Luzern i Sveits, der Noldes venn Hans Fehr kjøpte det. Noen år senere havnet bildet i en tysk privatsamling. Først i 1999 kunne Nationalgalerie atter sikre seg bildet.

Motivet er inspirert av evangeliet etter Lukas 7, 38-49 (DNB 1930)

Men en av fariseerne bad ham at han vilde ete hos ham; og han gikk inn i fariseerens hus og satte sig til bords. Og se, det var en kvinne der i byen, som var en synderinne, og da hun fikk vite at han satt til bords i fariseerens hus, kom hun med en alabaster-krukke med salve og stod bak ved hans føtter og gråt, og begynte å væte hans føtter med sine tårer og tørket dem med sitt hår og kysset hans føtter og salvet dem med salven. Men da fariseeren som hadde innbudt ham, så det, sa han ved sig selv: Var denne mann en profet, da visste han hvem og hvordan denne kvinne er som rører ved ham, at hun er en synderinne. Og Jesus svarte og sa til ham: Simon! jeg har noget å si dig. Han sier: Mester, si frem! En som lånte ut penger, hadde to skyldnere; den ene skyldte ham fem hundre penninger, og den andre femti; da de ikke hadde noget å betale med, eftergav han dem begge gjelden. Hvem av dem vil da elske ham mest? Simon svarte: Jeg tenker: Den han eftergav mest. Da sa han til ham: Du dømte rett. Og han vendte sig mot kvinnen og sa til Simon: Ser du denne kvinne? Jeg kom inn i ditt hus, du gav mig ikke vann til mine føtter, men hun vætte mine føtter med sine tårer og tørket dem med sitt hår; du gav mig ikke noget kyss, men hun holdt ikke op å kysse mine føtter fra den stund jeg kom inn; du salvet ikke mitt hode med olje, men hun salvet mine føtter med salve. Derfor sier jeg dig: Hennes mange synder er henne forlatt, for hun elsket meget; men den som lite forlates, elsker lite. Og han sa til henne: Dine synder er dig forlatt. Da begynte de som satt til bords med ham, å si ved sig selv: Hvem er denne mann, som endog forlater synder? Men han sa til kvinnen: Din tro har frelst dig; gå bort i fred!

Nolde-stiftelsens hjemmeside er vel verdt et besøk. Tekst også på dansk og engelsk.

ANNONSE